Fase final de restauració a l'Església Vella de Sant Martí
28 de juny de 2017 a les 10:44L'Església Vella de Sant Martí està en la darrera fase de restauració a través d'un pla d'ocupació amb sis pintors, un fuster i un picapedrer que han permès recuperar el campanar i enllestir la decoració interior de l'església. Les actuacions de recuperació de l'Església Vella de Sant Martí van començar al 1990 i han estat en part possibles gràcies a la implicació del Servei Municipal d'Ocuapció i Empresa que ha contractat mitjançant plans d'ocupació a especialistes de diversos oficis que estaven a l'atur.
Audios
28-06-2017 Alberto García
El cap de colla de l'actual equip de restauració, Alberto García, explica que en aquesta darrera fase d'actuacions a l'Església Vella de Sant Martí "s'estan realitzant treballs de decoració amb pintures amb imitacions a marbre amb pigments naturals, un treball minuciós i complicat per la manca de referències". També s'han instal·lat envàs de pladur als laterals per evitar les humitats.
Alberto García reivindica la figura dels operaris que han anat desfilant per l'Església Vella de Sant Martí en els diferents plans d'ocupació, "aturats de la nostra població que dignifiquen els oficis amb un mestratge difícil de trobar en l'actualitat, treballant amb veritable passió i fent seva una creació que perdurarà anys per a gaudi de tota la ciutadania i de la que podran presumir amb orgull".
El director del Museu d'Història de Cerdanyola, Joan Francès, assessor dels treballs de restauració del temple, recordava que les actuacions començaven l'any 1990 després d'anys d'abandonament del recinte, que fins i tot havia estat adquirit per l'Ajuntament amb la idea d'enderrocar-lo per ampliar el cementiri. Els treballs de restauració interior parteixen del projecte del 2005 redactat pel Joan Albert Adell i els tècnics municipals han anat concretant el projecte decoratiu a partir de la documentació recuperada.
Una restauració que ha estat el més fidel possible gràcies a la inestimable tasca fotogràfica de José Rodríguez Urbano, que "va prendre imatges just abans que es comencés a picar tot l'interior amb la idea de netejar-lo, permetent rescatar per a la memòria les característiques cromàtiques de l'interior".
L'Església Vella de Sant Martí fou edificada el 1594 amb algunes de les pedres romàniques de l'antiga església a Collserola, amb elements gòtics en temps del Renaixement i posteriors incorporacions decoratives del barroc. L'església va estar en funcionament fins a principis del segle XX, quan el culte es va traslladar a la nova església parroquial al centre de la vila.