Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • FEM Vallès reclama capacitat d’incidir en les decisions estratègiques del territ...
FEM Vallès reclama capacitat d’incidir en les decisions estratègiques del territori

FEM Vallès reclama capacitat d’incidir en les decisions estratègiques del territori

9 de juliol de 2021 a les 12:20

La plataforma FEM Vallès, associació d’entitats econòmiques, sindicals, professionals i socials de les dues comarques del Vallès,  reivindica una inversió pública que correspongui al seu pes industrial i econòmic i unes infraestructures adequades per afavorir la mobilitat interterritorial, la qualitat de vida de les persones que hi resideixen i l’eficiència dels sectors productius.

“Hem de replantejar l’actual Governança” afirma el president de FEM Vallès, i de la patronal Cecot, Antoni Abad, que considera que “cadascú té el seu paper però no podem continuar acceptant que el Vallès sigui considerat com un clúster o un polígon, sense capacitat d’incidir en la presa de decisions que li afecten directament”. Abad ha fet aquestes declaracions en el marc de la valoració del desè aniversari de la creació de la plataforma, tot recordant que el Vallès encapçala Catalunya en vuit dels deu rams de la classificació productiva en còmput d’ocupació i destaca en activitats productives de valor afegit i innovadores, i no solament en les indústries clàssiques, com són els rams biotecnològics i farmacèutics.

Abad considera que aquesta realitat no ha anat acompanyada pels mateixos percentatges en inversions publiques i el resultat és una molt deficient dotació d’infraestructures, fruit d’una manca de planificació territorial que dificulta la mobilitat interterritorial, la qualitat de vida de les persones que hi resideixen i l’eficiència dels sectors productius. Per a FEM Vallès, això entorpeix una gran aportació al progrés del país que redundaria en un benefici general.

La plataforma porta aquesta dècada fent reflexionar institucions i agents socials i econòmics sobre aquesta situació i “treballant per a superar la condició de perifèria metropolitana, on se’ns ha situat des de l’administració catalana”. Abad és gràfic: “darrera Collserola hi ha vida intel·ligent”.

 Activitat FEM Vallès i situació de les propostes

En aquest sentit, l’arquitecte i membre de la junta de FEM Vallès Manel Larrosa exposa que les propostes plantejades per al territori estan recolzades en estudis impulsats per l’associació.

Entre aquestes propostes subratlla, entre d'altres:

  • L’àrea Vallès i la Catalunya de les 9 vegueries pel que fa al model de territori;
  • Les millores de la xarxa ferroviària com la proposta 20x2020 que plantejava 20 noves estacions per l’any 2020, passant pels ferrocarrils regionals en la línia d’alta velocitat com un projecte de país, l’intercanviador a Volpelleres per facilitar la mobilitat dins el Vallès i la Regió Metropolitana o la connexió de les línies Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC.
  • En relació a la xarxa viària, una nova fiscalitat sobre la xarxa davant la fi dels grans peatges i les disfuncionalitats pròpies de la xarxa com ara l’elevada accidentalitat en carreteres paral·leles.
  • Pel que fa als autobusos, una proposta de línies de Bus Ràpid Vallès que connectés les poblacions evitant l’esquema radial a Barcelona

Larrosa explica que el Vallès té més habitants que Biscaia (1,3M versus 1,1M), “però sense la seva estructura institucional, ni el seu pressupost” i manifesta que FEM Vallès proposa una visió i un plantejament “que va a favor de Barcelona, no en contra, una visió més àmplia a escala Catalana”. La proposta de FEMvallès, indica l’arquitecte, passa per una visió més propera a l’organització per districtes i l’establiment de la relació d’aquests amb la capital, en comptes de mantenir sistemes radials d’ordre tarifari “que no permeten la interconnexió entre territoris i la de cada territori amb la capital”.

Larrosa reivindica el Vallès com un districte metropolità a l’estil de les metròpolis europees “on no existeix cap model per corones” i denuncia que  l’ATM “ governa fins al Ripollès però no té representació ni del Vallès ni del Berguedà ni de l’Anoia…” Per al membre de FEM Vallès, l’AMB caurà com ho va fer el mur de Berlín i el día que passi “tothom dirà que era obvi que havia d’evolucionar”.

Properes fites

El principal repte que es planteja FEMvallès en els propers anys passa per intensificar i consolidar la interlocució amb el Ministeri de Transports i amb la Generalitat de Catalunya. A més, el segon repte que es planteja l’associació és el de fer arribar el debat a la societat i obrir un ampli diàleg al voltant del model d’una regió de Barcelona en què el Vallès deixi de ser perifèria per jugar un important paper en la gran metròpoli barcelonina del segle XXI.