Ferran Sancho i Pere Solà es disputaran el rectorat de la UAB en segona volta el 31 de maig
25 de maig de 2012 a les 0:00Ferran Sancho i Pere Solà seran els candidats a la segona volta de les eleccions a rector de la UAB, que tindrà lloc el proper dijous, 31 de maig, segons els resultats provisionals.
Cap dels quatre candidats a succeir Ana Ripoll al capdavant del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha obtingut els vots necessaris per guanyar les eleccions que necessaitarà d'una segona volta que disputaran Ferran Sancho, catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica, que ha obtingut el 36,08% del vot ponderat; i Pere Solà, catedràtic de Teoria i d'Història de l'Educació, que n'ha obtingut el 29,77%. Els altres dos candidats, Margarita Arboix, catedràtica de Farmacologia, va aconseguir ahir el 28,54%; i Joaquim Coll, catedràtic de Medicina, el 5,61%.
En els sectors A i B (personal docent i investigador), ha guanyat el candidat Ferran Sancho; en el sector C (estudiants), ha guanyat Pere Solà; i en el sector D (personal d'administració i serveis), ha guanyat Margarita Arboix.
La participació en aquesta primera ronda de les eleccions ha estat una de les més elevades dels darrers anys. En el sector A ha estat d'un 76,72%; en el sector B, 32,33%; en el sector C, 11,11%; i en el sector D, 60,60%. Les urnes van estar obertes de 9,30 h a 18,30 h.
El rector o la rectora és elegit per la comunitat universitària mitjançant sufragi universal lliure. El vot es pondera, segons el que disposa la Llei orgànica d'universitats, de la manera següent:
- Sector A (professorat doctor amb vinculació permanent a la Universitat), un 51%
- Sector B (resta de personal acadèmic i personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència), un 9%
- Sector C (estudiants de grau i de postgrau), un 30%
- Sector D (personal d'administració i serveis), un 10%
Ferran Sancho
El catedràtic d’Anàlisi Econòmica, Ferran Sancho, es presentava amb un horitzó de renovació i amb l’aposta d’aconseguir un pacte de finançament amb la Generalitat que doti a la universitat de la suficiència econòmica necessària per garantir els programes acadèmics, docents i de recerca.
L’economia i el sistema de finançament era un dels pilars bàsics del programa electoral de Sancho i el seu equip. Els altres eixos fonamentals eren la defensa de l’autonomia universitària, la defensa d’un programa de beques i taxes just i equitatiu i, finalment, l’eix de les persones, del personal docent i investigador (PSI) i del personal d’administració i serveis (PAS).
Sancho considera que cal un finançament suficient a la universitat per garantir la qualitat i també cal que la Generalitat compleixi amb el seu deute històric que ha portat a la institució acadèmica al dèficit.
Pere Solà
El catedràtic d’Història de l’Educació, Pere Solà, es presentava com a candidat a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona amb un projecte de consens i diàleg, que aposta per una universitat amb autonomia, catalana, democràtica, científica, humanista, crítica i socialment compromesa.
Segons Solà, les universitats estan patint un atac greu a la capacitat de generació de nous coneixements i de recerca i, en aquest marc, assegura que cal un equip plural “que planti cara a les retallades irracionals i mal plantejades”.
Pere Solà creu que cal plantar cara a les retallades, aplicar l’autonomia universitària en un clima de diàleg i consens i treballar per una governança més eficient i menys burocràtica.