Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Fícat treballa des de Cerdanyola per donar suport als fissurats catalans
Fícat treballa des de Cerdanyola per donar suport als fissurats catalans

Fícat treballa des de Cerdanyola per donar suport als fissurats catalans

18 d'abril de 2013 a les 15:04

L'Associació de Fissurats de Catalunya, Fícat, celebra el seu primer aniversari amb un dinar el proper 28 d'abril a Bellaterra. L'entitat, amb seu a Cerdanyola, treballa per donar suport a les famílies d'afectats per aquestes patologies i donar visibilitat a la problemàtica per evitar l'estigmatització

L’Associació de Fissurats de Catalunya, Fícat, amb seu a Cerdanyola, celebra el 28 d’abril el seu primer aniversari amb un dinar al Pedregar de Bellaterra i un homentage al doctor Lluís Tresserra, cirurgià especialista en fissures de llavi i de paladar.

L’entitat, formada per pares i mares amb fills afectats per aquestes patologies, té com a objectiu donar suport a les famílies, fent acompanyament en el moment del diagnòstic, durant la infantesa i en el procés dels diferents tractaments que s’han de seguir.

Gemma Olivella, membre fundadora de Fícat i mare d’una nena d’11 anys afectada, explica que l’entitat organitza xerrades amb una psicopedagoga per posar en comú les experiències de les famílies i vol esdevenir un punt de referència i vetllar per la millor cura dels infants “a tots els nivells”, que millorin, encara més, els tractaments i que hi hagi una millor coordinació entre les diferents especialitats mèdiques que han de tractar als afectats.

Segons la presidenta de Fícat, Eva Martínez, amb un nen de 4 anys adoptat, la majoria de pares no saben on dirigir-se quan els comuniquen la notícia. “Busquen a internet i s’atabalen una mica, per això volem que tinguin una associació on l’experiència de pares i mares que han passat per la mateixa situació els pugui ajudar”.

L’entitat va néixer fa un any per iniciativa de 4 mares amb la idea de donar suport a les famílies d’infants afectats i oferir informació sobre els tractaments i operacions quirúrgiques que necessiten. Segons expliquen el principal objectiu és fer entendre als pares que els seus fills podran portar una vida normal.

La fissura de llavi o de paladar és una malformació congènita que es detecta durant l’embaràs mitjançant una ecografia. Hi ha diferents afectacions, poden incloure la fissura de totes les estructures del llavi, del paladar o ambdues coses. Els infants neixen sans, però requereixen de cirurgia i tractament, amb un seguit d’operacions que fan que el procés s’allargui fins a l’edat adulta.

Segons indica Gemma Olivella, després de superar alguns problemes adjacents en la parla, oïda o amb l’alimentació, els nens poden fer vida normal i, aquest fet, el vol ressaltar per a tranquil·litat dels pares.

Des de l’associació es pretén donar visibilitat pública a aquesta patologia perquè el desconeixement fa que molta gent “miri als nens amb estranyesa” i faci preguntes sobre la seva imatge.

Gemma Olivella remarca que els tractaments a Catalunya “són molt bons”, i que només troba a faltar una major coordinació entre tots els professionals de la medicina que han de tractar als afectats (logopedes, psicòlegs, otorrinolaringòlegs, etc). I sobretot, demana que es faci acompanyament a les famílies en el moment del diagnòstic.

L’associació es reuneix mensualment a la llar d’infants Tic Tac. Aquest dissabte, 20 d’abril, organitzen un grup de suport dirigit per la psicopedagoga Vanessa López sota el tema “Com afrontar les operacions”.

Les fissures

Les fissures de paladar i llavi (també conegut com a llavi leporí) són malformacions congènites degudes a una fusió incomplerta de la zona maxil·lar i nassal durant el desenvolupament embrionari. Els nens fissurats són nens sans que durant el seu desenvolupament s’hauran de sotmetre a diverses operacions quirúrgiques i altres intervencions (ortodòncia, logopèdia, psicològica...) per corregir el seu defecte i desenvolupar-se de manera plena i normal. Una atenció multidisciplinar i coordinada és la millor manera d’optimitzar els resultats dels diferents tractaments. Cal tenir en compte, que els nens/es afectats poden o no tenir problemes d’alimentació en la primera infantesa, problemes de parla i també d’oïda. A més, La malformació els confereix un aspecte estètic característic, que sovint els pot estigmatitzar i que sol provocar problemes d’autoestima i acceptació en algunes fases de la infantesa.

Malgrat que és una de les malformacions més freqüents, la majoria de les famílies pateixen una evident falta d’informació i guiatge quan se’ls detecta aquesta condició, habitualment durant una exploració ecogràfica durant l’embaràs.

Fícat pretén ser font de suport i informació de les famílies des del diagnòstic prenatal i durant les diferents etapes de la infantesa. Amb aquesta intenció ens desplacem a les clíniques de maternitat quan se’ns requereix i organitzem xerrades de suport a càrrec d’una psicopedagoga.

Per posar-se en contacte amb l’entitat es pot trucar al telèfon 699.041.442 o en viar un correu electrònic a: associacioficat@gmail.com
També tenen pàgina web www.actiweb.es/associacioficat  i disposen de perfil a facebook.

Galeria d'imatges