Finalitzen les excavacions a Ca n'Oliver amb moltes troballes
16 de juliol de 2012 a les 0:00Després de dos anys d’estar aturades les excavacions arqueològiques, s’ha dut a terme una nova campanya al jaciment ibèric de Ca n’Oliver centrada en el sistema de fossats que protegien el poblat.
Finalitza la campanya d’excavacions a Ca n’Oliver amb una important col·lecció de troballes que converteixen el material del segle III del poblat en un dels millors de Catalunya.
En els treballs arqueològics, que han durat tres setmanes, han participat 12 estudiants d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i 8 estudiants de batxillerat dels instituts de Cerdanyola.
El tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament de Cerdanyola i director de les excavacions, Joan Francés, destaca la gran quantitat de material trobat en l’excavació que s’ha fet en una vessant del fossar del poblat. Algunes d’aquestes troballes han permès ja determinar que en el segle III les cases s’emblaquinaven.
Francés explica que al segle III molts poblats del litoral català van ser enderrocats i el de Cerdanyola, en concret, va patir un gran incendi. Posteriorment, va ser reocupat i les restes van ser llençades al fossar. Són precisament aquestes restes les que ara s’han pogut descobrir, molt important sobretot pel que fa a ceràmica.
Un cop finalitzades les excavacions, el treball continua ara per els arqueòlegs. Les peces estretes han de ser rentades, remuntades, classificades i, per suposat, estudiades.
Conveni amb estudiants
Un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona ha permès que estudiants de grau d’arqueologia facin les seves pràctiques al jaciment de ca n’Oliver. D’aquesta manera i després de diversos anys, el jaciment ha tornat als seus orígens amb campanyes d’excavació en les que l’equip està format fonamentalment per estudiants.
En la campanya d’excavacions d’enguany també han participat estudiants de secundària dels instituts de la ciutat que s’han acostat a l’arqueologia formant part de l’equip d’arqueòlegs i estudiants universitaris.
Joan Francès explica que l’experiència ha estat molt gratificant i dura al mateix temps i ha posat a prova la veritable vocació d’aquests estudiants.
Les excavacions, segons Francés, podran continuar a Ca n’Oliver perquè segons assegura el subsòl del poblat és molt ric en material arqueològic.
D’altra banda, aquest any també s’han realitzat Casals d’estiu en el Museu d’Història de Cerdanyola per a infants de 6 a 10 anys que s’han fet a diferents seus del Museu, i a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental del Parc Natural de Collserola.
Els casals s’han programat en dos torns, un la darrera setmana de juny i un altre la primera setmana de setembre. L’eix temàtic d’aquests casals és la història i s’ha plantejat com a un viatge a través del temps, des de l’època dels dinosaures fins al segle XX.
Per a Joan Francés és molt important donar a conèixer aquest patrimoni entre la ciutadania, infants i famílies, perquè se’l facin seu i gaudeixen de la que és part de la nostra història.