Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Finançament local, estalvi d’aigua i Palestina centren les mocions aprovades al...
Finançament local, estalvi d’aigua i Palestina centren les mocions aprovades al Ple Municipal de novembre

Finançament local, estalvi d’aigua i Palestina centren les mocions aprovades al Ple Municipal de novembre

1 de desembre de 2023 a les 10:40

Tres de les mocions presentades pels grups municipals al Ple de l’Ajuntament es van aprovar i sis es van rebutjar. Les que es van aprovar van ser la proposta per a la millora del finançament dels ens locals, per evitar el buidatge de les piscines públiques com a mesura d’estalvi d’aigua i una moció d’urgència exigint un alto el foc immediat a Gaza.

La moció de Junts reclamant “una reforma estructural del finançament dels ens locals que asseguri el compliment del principi de suficiència financera” va comptar amb ampli suport -només va votar en contra el PP i Vox es va abstenir-. La proposta, defensada per Joan Sánchez, demana derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) i modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera. ERC es va afegir com a grup proposant del text.

El president de l’EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba, va destacar que s’està negociant al Parlament una normativa que millori el finançament de les entitats menors i es va mostrar convençut de l’aprovació, en aquest mandat, d’un nou conveni regulador amb l’Ajuntament que permeti oferir els serveis “des de la proximitat i amb finançament”.

ECP, Guanyem i ERC presentaven una moció per via d’urgència exigint un alto el foc immediat a Gaza i denunciant els atacs contra la població civil i reclamant al govern espanyol la imposició d’un embargament bidireccional a Israel, entre d’altres mesures “en defensa dels drets de Palestina”. El text va ser aprovat amb els vots del grups proposants, el vot negatiu de PP i Vox i l’abstenció de PSC i Junts.

ERC presentava dues mocions, una es va aprovar i la segona va ser rebutjada.  L’aprovada aposta per garantir el manteniment de l’aigua de les piscines públiques fora de temporada i evitar-ne així el malbaratament, especialment a causa de la sequera extrema que pateix Catalunya. El text creu que aquesta mesura asseguraria “durant tot l’any aquest servei, i en especial durant la temporada d’estiu”.

La moció d’ERC rebutjada va ser la de la dignificació de la tasca de les persones regidores de l’Ajuntament de Cerdanyola, instant per exemple al govern a habilitar a l’edifici consistorial espais propis i dignes on les persones regidores de l’oposició puguin exercir les tasques pròpies i inherents al seu càrrec. El govern es va mostrar d’acord en aquest punt de la moció, però no així en altres que marcaven, per exemple, la realització de tertúlies polítiques als mitjans de comunicació municipals, adduint que els responsables polítics no s’han de ficar en la programació de l’emissora, sinó que això ha de ser decisió tècnica.

Possiblement, la moció que va aixecar més debat va ser la presentada pel PP per a la millora de les instal·lacions i serveis del CF Cerdanyola que la majoria de grups considerava que la millora d’instal·lacions i serveis podria ser una proposta de consens, però no de la manera que ho plantejava el grup popular. El regidor popular Álvaro Hernández, destacava que el text es feia després d’escoltar famílies dels jugadors, criticava el cost econòmic per a les famílies de l’únic club de futbol de la ciutat, el mal estat de les instal·lacions i denunciava mancances com dutxes amb aigua freda o falta de material sanitari i de professionals que puguin actuar en cas de ferides. Tant PSC com Junts van desmentir algunes de les dades facilitades a la moció. El regidor d’Esports, Óscar Pons, destaca que s’han fet inversions importants per a la millora de les instal·lacions però que s’han de seguir realitzant i critica que la moció s’hagi presentat sense parlar amb els responsables del club. Pons indica que el cost econòmic inclou vestimenta, el portal del federat o la mútua i que al final de l’any suposa un baix preu per totes les hores d’entrenament, al temps que el regidor de Junts, Joan Sánchez, assegura que el club es fa càrrec de les despeses de vestimenta, les més elevades, per a les famílies que acrediten dificultats per afrontar el pagament.

Per altra banda, totes les mocions plantejades per VOX no només es van rebutjar, sinó que es va fer sense debat en una constatació d’una actuació consensuada per la majoria de grups del Consistori. El PP, també sense intervenir, va donar suport a Vox en les mocions sobre actes de vandalisme a Adam i Eva; per millorar els horaris de la Biblioteca Central; i de rebuig a la llei d’amnistia; però no així en el text contra “l’islamisme radical” on l’alcalde va intervenir per dir que “en el Ple de Cerdanyola no es pot vincular immigració amb terrorisme”, com considera que feia el text de la moció.