Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Francesc Miralles: "Retrum parla de la necessitat de retrobar-nos i de dignifica...
Francesc Miralles: "Retrum parla de la necessitat de retrobar-nos i de dignificar la mort"

Francesc Miralles: "Retrum parla de la necessitat de retrobar-nos i de dignificar la mort"

13 de maig de 2011 a les 0:00

El MAC Can Domènech acollia una nova sessió del programa Cafè amb lletres dedicat a l'escriptor barceloní, Francesc Miralles i la seva obra "Retrum", de la qual ja se n'ha editat una segona part que es presentarà aquest dimarts.

En una atmosfera melancòlica i romàntica es va desenvolupar una nova sessió del Cafè amb lletres dedicat en aquesta ocasió a Francesc Miralles i la seva novel.la Retrum al MAC Can Domènech.

Una lectura pausada de l’obra salpebrada amb la música del grup Nikosia, van oferir un espectacle íntim i recollit que va deixar satisfet al públic assistent. De fet, per a Miralles el muntatge realitzat per parlar del seu llibre és necessari perquè "està bé que les arts es trobin". La música de Nikosia forma part de llibre i el llibre forma part de Nikosia. El mateix Miralles és el compositor dels temes del grup (format per 7 persones) i de fet,  la primera edició de Retrum venia acompanyada per un CD.

La història d'en Christian

Retrum és una novel.la adreçada al públic juvenil, “però també als que tenen 40 anys”, que narra la vida d’un noi de 16 anys de Teià, en Christian, “una ànima torturada pel sentiment de culpabilitat que li va provocar la mort del seu germà en un accident”. Passa sol el temps lliure, llegint poesia i escoltant cançons tristes en el cementiri de Teià. Un capvespre veu que s’acosten al cementiri dues noies i un noi vestits de negre. Porten una flor violeta a la solapa i la cara maquillada de blanc. Els nouvinguts l’amenacen i tracten de foragitar-lo, però en Christian s’hi enfronta. Impressionats per la seva reacció, els joves forasters es presenten com a Alèxia, Lorena i Robert. Els joves li expliquen que han format una ordre secreta, Retrum, per agermanar-se amb els morts.

Francesc Miralles (Barcelona, 1968) explica que, tot i que el sentiment de culpabilitat del protagonista està molt present en la novel.la, el tema de fons de Retrum “és la necessitat de retrobar-nos i de dignificar la mort” perquè el llibre “parla d’un agermanament, un punt de convergència entre els que han marxat i els que encara hi són”.

Miralles considera que, tot i que l’obra tracta el tema de la mort, els cementiris són protagonistes i els personatges llueixen l’estètica gòtica, “és un llibre més romàntic que gòtic” i assegura que “pensava que que aquesta tribu ja no existia”.

L’autor confessa que a les novel.les juvenils no està bé parlar del suïcidi “perquè es considera antieducatiu i pot fer l’efecte crida”. Retrum, assenyala, “tampoc parla del suïcidi, parla de la vida, i és que la mort és una part d’ella”.

Francesc Miralles va néixer a Barcelona el 1968 i és llicenciat en Filologia Alemanya. Després de treballar com a editor de llibres d’autoajuda i com a negre literari, es va iniciar a la literatura l’any 2000. La seva novel·la Un haiku per a l’Alícia va obtenir el premi Gran Angular de Literatura Juvenil amb Interrail va guanyar el Columna Jove.

Posteriorment ha publicat La vida és un foc suau, la sèrie de misteri El cercle ambre i el thriller juvenil El cinquè mag. Aquest dimarts es farà la presentació a Barcelona de Retrum 2 que parla de la relació entre Christian i Alèxia. La darrera sessió del Cafè amb lletres es farà el 9 de juny, sobre el llibre Marcos Montes, de David Monteagudo

Galeria d'imatges