Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Francisco Castro explica l'alzheimer als nens des del dolor, però també la tendr...
Francisco Castro explica l'alzheimer als nens des del dolor, però també la tendresa i el somriure

Francisco Castro explica l'alzheimer als nens des del dolor, però també la tendresa i el somriure

6 de febrer de 2018 a les 10:35

L’alzheimer explicat als infants sense dramatisme, però sense ensucrar la realitat. Aquest és el missatge d’Em deia Simbad, llibre amb que Francisco Castro es col·locava a la Llista d’Honor de la International Board on Books for Young People (IBBY) de l’any 2012 pel seu original en gallec i que avui, 7 de febrer, presenta a Cerdanyola.

Audios

06-02-2018 Francisco Castro L'alzheimer i els nens

06-02-2018 Francisco Castro Il·lustracions còmplices

06-02-2018 Francisco Castro Col·laboració entre Galícia i Catalunya

06-02-2018 Entrevista amb Francisco Castro

L’alzheimer és una de les malalties més cruels. I no només pels seus efectes sobre les persones que les pateixen sinó també sobre el cop que suposa per a les seves famílies, les persones cuidadores i tot el seu entorn. Entre ells estan els nens, que veuen com a poc a poc persones estimades van canviant, moltes vegades sense saber ben bé ni com ni perquè.

Francisco Castro aborda aquesta problemàtica al seu llibre Em deia Simbad. Al llibre un avi fa coses estranyes. Ho oblida tot. Li canvia el nom a tot el món, fins i tot al seu nét Paulo, al que anomena Simbad. Paulo lluitarà contra la malaltia de l'avi amb comprensió, complicitat i molt d'afecte.

Dolor, tendresa, diversió

Em deia Simbad neix de la ferida personal que va suposar la mort de la mare de Castro al 2009 després de patir Alzheimer, una malaltia que volia reflectir en un llibre per a infants parlant de dolor i patiment sense dramatisme perquè els nens “són petits, però no són tontos”.

L’autor denuncia l’epidèmia de “bonrotllisme” en què les històries que s’escriuen per al públic infantil són “quasi Disney” quan els nens conviuen amb la realitat, per dura que sigui. Així, Castro indica que l’Alzheimer és una malaltia espantosa però volia que Em deia Simbad no negués la seva duresa però tingués un espai per al somriure i l’esperança des de la tendresa i la diversió.

Castro destaca l’estreta relació amb els il·lustradors del seu llibre, Manuel Cráneo a la versió original en gallec i Bartomeu Seguí a la traducció al català, ja que van saber “captar l’essència del text” amb uns personatges dels que emana “llum, diversió i complicitat”, que és del que parla Em deia Simbad, amb un net que assumeix el paper del  mític mariner per poder viure en el mateix món que el seu avi.

Chamádeme Simbad, el llibre original en gallec, ha rebut diversos premis entre els que Francisco Castro destaca molt especialment el guardó Frei Martín Sarmiento perquè s’atorga per votació dels lectors infantils o la presència a la Llista d’Honor de l’IBBY que s’elabora amb els 50 millors llibres del món de dos anys, però també el fet que molts mestres trien Em deia Simbad per introduir la malaltia de l’Alzheimer a les seves classes.

Col·laboració entre les lletres gallegues i catalanes

Francisco Castro, autor també de novel·les per adults com Xeración perdida, Spam o As palabras da néboa i director de Galaxia, una de les més històriques i prestigioses editorials gallegues, considera que les relacions literàries entre Galícia i Catalunya amb una col·laboració “fecunda”, també amb la literatura basca, davant el gran pes del mercat en castellà.

Presentació a Cerdanyola

Francisco Castro presentarà Em deia Simbad a les 19.30 hores d’avui, 7 de febrer, al bar Malagrappa del carrer Santa Teresa de la ma de lal libreria L'Aranya i l'Associació de Familiars Cuidadors de Malalts d'Alzheimer de Cerdanyola (ACFA).