Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Gabriel Martínez, Joan Calsina i Martí Romaní, guanyadors dels Premis Literaris...
Gabriel Martínez, Joan Calsina i Martí Romaní, guanyadors dels Premis Literaris 2017

Gabriel Martínez, Joan Calsina i Martí Romaní, guanyadors dels Premis Literaris 2017

9 de maig de 2017 a les 14:16

Gabriel Martínez, veí de Cerdanyola, ha estat premiat amb el Valldaura-Memorial Pere Calders de novel·la per l’obra 'El foraster del Congost'; el sabadellenc Joan Calsina ha obtingut el Premi Miquel Martí i Pol per 'Entre tu i jo, nosaltres' i, finalment, Martí Romaní, de Sant Cugat ha estat escollit guanyador del Caterina Albert de narrativa breu per a joves autors per l’obra 'L’hora de la mort'.

Audios

09-05-2017 Gabriel Martínez

09-05-2017 Joan Calsina

09-05-2017 Martí Romaní

Gabriel Martínez, Joan Calsina i Martí Romaní són els guanyadors dels Premis Literaris 2017 que organitzen l’Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona.

En aquesta edició s’han presentat un total de 93 aspirants als premis, 11 més que en l’any anterior. 17 d’ells han optat al XXIII Premi Valladaura dotat amb 3 mil euros i la publicació de l’obra. Però el jurat, integrant per 15 especialistes, ha decidit que el guanyador havia de ser Gabriel Martínez per un drama rural en el que destaca la descripció dels paisatges i una trama complexa on la mort i l’amor tenen un paper fonamental.

Gabriel Martínez explicava durant l’acte de lliurament de premis, celebrat a la UAB, que El foraster del Congost es tracta de la història d’un drama rural “amb sostrats d’una gran història d’amor, molt romàntica”.

Al XXII Premi de Poesia Miquel Martí i Pol aquest any s’han presentat 42 originals, 5 d’ells exclosos per no complir les bases del certamen. Entre tu i jo, nosaltres és el títol de l’obra guanyadora que pertany a l’escriptor Joan Calsina que, a més dels 2 mil euros de premi, també veurà per primera vegada un llibre seu de poesia publicat.

El jurat del concurs ha valorat del llibre la seva voluntat de construcció i la varietat de registres poètics, des de natura fins a música i temps, a més de la impressió directa de vivències concretes. I és que, segons Calsina, aquestes vivències personals i la gent que li envolta són la font d’inspiració del seu treball i a ells els hi agraïa i dedicava aquest premi.

Aquest 2017, el Premi de Narrativa Breu per a Joves Autors Caterina Albert ha arribat a la VIII edició amb un total de 34 participants dels quals han estat exclosos 4. L’hora de la mort, del Martí Romaní, ha estat l’obra guanyadora perquè, segons el jurat, presenta una estil impecable, és original i destaca per la caracterització del protagonista, el ritme àgil i un final sorprenent.

Martí Romaní afirmava que pot ser sorprèn que amb només 25 anys hagi escollit el tema de la mort però ho va fer perquè poc abans d’escriure l’obra va patir la mort de dos éssers estimats, la seva àvia i una amiga. La història parla d’un personatge que “de cop és immortal perquè la seva hora de la mort ha passat”.

Els Premis Literaris, exemple d'entesa entre Ajuntament i UAB

L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, felicitava als guanyadors d’aquesta edició dels Premis Literaris que posava com a exemple de bona entesa entre ambdues institucions, l’Ajuntament de Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Escolà recordava que en 23 anys de trajectòria d’un dels premis, el Valldaura, a Cerdanyola han canviat moltes coses però el que s’ha continuat mantenint és la “voluntat de promoure la cultura” que, segons assenyalava, no sempre ha estat en mans de tots i totes. I és que, per a Escolà, la cultura ha d’estar a l’abast de tothom per aconseguir una societat veritablement democràtica i cohesionada.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, Elvi Vila, recordava que els Premis Literaris s’emmarquen dins el Pla Director de la Lectura que té com a objectiu promoure i prestigiar l’escriptura d’obres per a joves i adults en llengua catalana. Per a Vila és un plaer poder haver tornat a celebrar aquest acte a la UAB després de 9 anys i explica que al novembre veuran la llum les publicacions de les obres guanyadores i l’acte, en aquesta ocasió, tindrà lloc al nucli urbà de Cerdanyola.

Finalment, el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura UAB, Carlos Sánchez, coincidia amb l’alcalde en destacar la importància de la cultura i de formar en valors com aquest. En aquest sentit, les universitat juguen una funció social força destacada.

A més d’agrair la possibilitat de tornar a celebrar el lliurament de premis a les instal·lacions de l’Autònoma, Sánchez tancava el seu discurs afirmant que és un plaer veure que encara hi ha gent que escriu perquè no hi ha cosa més important que la paraula.

Durant l’acte de lliurament de premis, a la Sala Teatre del campus de la UAB, es realitzava un homenatge a l’escriptor Miguel Hernández amb motiu del 75è aniversari de la seva mort, tot destacant la seva gran petjada a la història de les lletres, especialment en l’àmbit de la poesia, i el seu compromís social i càrrega dramàtica en les seves obres. L’acte l’amenitzava musicalment el quartet Pasquina, guanyador de l’Autònoma Actua de la darrera edició.

Galeria d'imatges