Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Gisela Pou defensa la riquesa del llenguatge al 'Cava amb lletres'
Gisela Pou defensa la riquesa del llenguatge al 'Cava amb lletres'

Gisela Pou defensa la riquesa del llenguatge al 'Cava amb lletres'

10 de febrer de 2012 a les 0:00

L'escriptora Gisela Pou defensa la necessitat de potenciar la riquesa del llenguatge utilitzant totes les seves formes i les paraules més adequades en cada cas sense necessitat d'encarcar-lo. L'autora remarcava ahir, en la presentació de la seva novel.la El silenci de les vinyes dins del cicle Cafè amb lletres, la importància d'utilitzar totes les varietats que ofereix el llenguatge.

Gisela Pou, novel.lista i guionista, destaca que tot escriptor i tot lector ha de buscar la paraula adequada i la riquesa del llenguatge. Pou considera que l'estandarització que provoca la televisió empobreix el llenguatge quan s'han de potenciar les diferents varietats i el nostre patrimoni lèxic.

Més que Cafè amb Lletres, la sessió d'ahir al MAC-Can Domènech, va ser de Cava amb lletres. Tant pel contingut literari, la presentació d'una novel.la que relata la nissaga familiar cavista Brucart, com per la copa de cava amb que va finalitzar la vetllada. El silenci de les vinyes, de Gisela Pou, narra la història de la família Brucart presidida per la matriarca, Aurora, una astuta dona que ha convertit els seus cellers en una de las primeres potències mundials en l’elaboració del cava.

El relat es desenvolupa en terres del Penedés, combinant la ficció amb coneixement real de la cultura enològica, com va quedar ben palès ahir en la presentació de l'autora. Pou explica que el món de la vinya és molt dur i força allunyat de la imatge de glamour de les grans firmes del cava i destaca que ha volgut fugir de l'excés d'informació i potenciar la transimissió de la documentació sobre el món de la vinya de forma natural. La novel.la aborda des de la plaga de filoxera a principis del segle XX fins al naixement del monopoli de las grans famílies dedicades al negoci de les vinyes.

Personatges que desenvolupin la trama

El relat es fonamenta en una col.lecció de personatges ben retratats i una trama, amb aires de telenovel·la, plena d'enveges, rancúnies i set de venjança. Gisela Pou defensa que una novel.la necessita personatges que enganxin al lector i facin avançar la trama i no a l'inrevés i posa l'exemple de Lisbet Salander al cicle de novel.les de Mil.lenium.

L'autora també defensa que l'estructura d'una novel.la no sigui linial, sinó que sigui circular perquè així el lector pugui participar construïnt el seu imaginari sobre la novel.la.

La propera sessió del cicle literari Cafè amb lletres serà el 15 de març amb la presentació de la novel.la Natura Quasi morta, de Carme Riera. La novel.lista, professora de la UAB, ambienta aquesta novel.la d'intriga al campus universitari de Cerdanyola. El relat es desenvolupa a partir de la desaparició d’un alumne romanès de la Universitat Autònoma de Barcelona en plena vaga anti-Bolonya.