Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

'Groc d’Índia', la història de Marina Benavent

'Groc d’Índia', la història de Marina Benavent

23 de novembre de 2004 a les 0:00

L’escriptor Isidre Grau, acompanyat per l’editor Isidor Cònsul, han presentat aquest matí la darrera novel·la del cerdanyolenc, Groc d’Índia. És un nou lliurament de la sèrie que inicià amb Els colors de l’aigua -1986, premi Sant Jordi- en el qual Grau aprofundeix en el personatge de Marina Benavent.

De fet l’obra s’inicia quan Marina, que sempre ha viscut a Vinyes de Savall, deixa la ciutat per a desplaçar-se al Solsonès per assistir a l’enterrament de qui havia estat el seu company, Guillem Lloberes. El viatge que fa en aquest llibre és una ruta iniciàtica en la qual l’autor repassa moment propis de les generacions d’aquells que avui ronden la cinquantena. Sense concretar massa, especifica Grau, tot destacant que li ha interessat aprofundir més en els personatges que no pas en el marc on han viscut. Grau explica que en aquest llibre, com en els altres de la sèrie, li ha interessat més la vessant existencialista dels protagonistes que no pas el costumisme d’un determinat moment històric.

La fragilitat de les fortaleses

Marina Benavent és, en paraules d’Isidre Grau, “la fragilitat de les fortaleses”, una persona arrelada d’aquelles que es fa notar ben poc però de qui tothom voldria sentir-se’n a prop pel seu encant innat. A través del llibre, autèntic viatge iniciàtic, el lector trobarà referències al posthipisme, amb comunes idealitzades a Barcelona, la seducció per la literatura d’Herman Hesse, la descoberta del neoruralisme o el viatge a l’Índia.  El viatge porta la protagonista cap a la realització espiritual. Un viatge la culminació del qual s’intueix al final del llibre i en una conversa amb Lola Frías, en la qual es destaca que la vida és plena de matisos, com els del color groc, que va des del color del sol fins al de les fulles caigudes de la tardor o el de la terra resseca de l’Índia.

L'Isidre Grau més potent

L’editor de Proa, Isidor Cònsol, ha destacat en la seva intervenció que Groc d’Índia ens presenta, de bell nou, a l’Isidre Grau més potent. Per Cònsul, Isidre Grau aconsegueix fer al nou llibre una crònica sentimental d’un temps, d’amors i desamors, en la qual aprofundeix en els personatges, presentant-los de manera natural, sense enganys, al lector. Grau ho fa amb estil i ofici, aconseguint moments de gran bellesa com la descripció del Solsonès escrita quan Marina hi va per assistir a l’enterrament del seu antic company.

El punt blanc de l’horitzó

Groc d’Índia podria presentar-se a Cerdanyola el proper mes de desembre, en una data encara per concretar. Actualment ja és a la venda, tant a les llibreries de la ciutat com a la plana web de l’editorial, www. edicions-proa.com.

Isidre Grau prepara actualment el darrer títol de la sèrie, amb títol provisional de El Punt blanc de l’Horitzó. El nou llibre tractarà de com han viscut Berta - la filla tercera dels Benavent - i Àngel - el cinquè fill i únic noi. Ella, nascuda el 1945, és l'activista sindical dels anys seixanta que va haver de fugir per esquivar la presó i que amb la instauració de la democràcia va refer la seva vida a Madrid, com a advocada i parlamentària. Ell, nascut el 1960, creix com un espectador dels canvis i es dedica a la fotografia, per acabar especialitzant-se com a fotoreporter de guerres.

La història parteix de la primavera del 2000, quan Àngel Benavent cau víctima d'una mina antipersona a Kosovo i la germana Berta, acompanyada de Daniel, el fill que ella va abandonar de petit, ha d'anar a Pristina a fer-se'n càrrec. La confrontació dels móns dels dos germans anirà acompanyada d'un altre dilema neuràlgic: què ha de fer Daniel amb Can Benavent, la casa que li va correspondre per herència i de la qual n'és l'únic habitant.

Isidre Grau també prepara la presentació d’un nou llibre, La maleta de l’escriptor. En aquest treball, que veurà la llum el febrer de 2005, presenta un recull d’articles dedicats a la literatura publicats bàsicament al diari Avui.