Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Guanyem Cerdanyola i Jordi Borràs debaten sobre les moltes cares de l’extrema dr...
Guanyem Cerdanyola i Jordi Borràs debaten sobre les moltes cares de l’extrema dreta i com aturar-la Presentació del llibre Tots els colors del negre

Guanyem Cerdanyola i Jordi Borràs debaten sobre les moltes cares de l’extrema dreta i com aturar-la

17 de gener de 2023 a les 8:48

Guanyem Cerdanyola ha convidat el foto-periodista Jordi Borràs per presentar el seu llibre Tots els colors del negre i debatre sobre l’auge de l’extrema dreta a Europa i la seva normalització i irrupció parlamentària a casa nostra.

L’acte va estar conduit pel portaveu del grup municipal de Guanyem Cerdanyola i alcaldable de la formació a les properes eleccions municipals, Ivan González, que va compartir taula amb l’autor i amb la diputada de la CUP i ex-alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

Jordi Borràs explicava que Tots els colors del negre és fruit d’anys de feina i documentació “per oferir un llibre molt descriptiu que busca fugir de la bombolla acadèmica per arribar a tothom amb un llenguatge directe, en primera persona, un llibre que es llegeix com una novel·la però on tot el que es narra és força real”.

Borràs és molt curós a l’hora d’utilitzar el terme feixisme, preferint parlar d’extrema dreta. Sobre el feixisme, més enllà d’un període concret a Itàlia del 1919 al 1945, acudeix a l’escrit d’Umberto Eco Ur-feixisme (o feixisme etern), per referir-se a una ideologia vaporosa que muta constantment, mostrant sempre una enorme capacitat d’agregar discursos excloents i amb components masclistes, xenòfobs; que fomenta la por a la diferència i utilitza un llenguatge de lèxic pobre i sintaxi elemental per evitar els instruments per al raonament complex i crític. 

Jordi Borràs considera que “cal ser intolerant amb els intolerants” i que “l’extrema dreta no és una ideologia més, perquè es sustenta en torpedinar el pacte social i utilitzen les institucions per assaltar el poder i retallar llibertats a qualsevol preu”, recordant que “la Història ja ha mostrat que als feixismes d’entreguerres només se’ls va poder frenar esclafant-los militarment”.

Tant Borràs com Ivan González i Dolors Sabater coincideixen en que per evitar l’accés de l’extrema dreta a les institucions, “primer cal entendre perquè hi ha gent que els vota i atacar l’arrel del malestar que provoca aquest vot, perquè l’extrema dreta és un estol de voltors esperant el moment adequat”.

Dolors Sabater demana als partits no comprar els marcs de l’extrema dreta i bastir un front transversal antifeixista, “perquè la millor manera d’aturar el suport veïnal a l’extrema dreta és fer polítiques radicalment d’esquerres que donin resposta als problemes dels veïns, polítiques de rescat social i de rescat dels drets humans”.

Jordi Borràs també va alertar sobre la capacitat de l’extrema dreta en “crear marcs mentals i falsos debats” i la capacitat que tenen el poder i els grans mitjans de comunicació de “generar un estat d’opinió que redueix i minimitza la violència intrínseca del feixisme, que per definició és contrari a tota democràcia”.

Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI, amb pròleg de Mark Bray, ha estat editat per Ara Llibres a la col·lecció Pausa i es pot adquirir a les llibreries de Cerdanyola.