Guia per apropar la diversitat sexual a les escoles
6 d'agost de 2007 a les 0:00Aquest cap de setmana s’ha celebrat el Festival Loveball, adreçat en especial a la comunitat gay lesbiana, però, un cop acaba la festa, continua la lluita per la normalització de la diversitat d'identitats sexuals. I res millor que fer-ho des del principi, des de l'escola. És en aquest sentit on se situa la guia Adolescència, identitats sexuals i diversitat, editada per Joves per la Igualtat i la Solidaritat (JIS).
Aquest material didàctic s'adreça als professors i educadors i consta de dos vídeos i una guia de suport. Del que es tracta és de proporcionar a professors de secundària i educadors nous elements per treballar a les aules i altres espais de formació el desenvolupament afectiu i sexual dels adolescents tenint en compte la diversitat d'identitats sexuals.
Entre els temes que es tracten hi trobem el desenvolupament de les identitats sexuals (transsexualitat masculina i femenina i l'orientació sexual), la relació entre sexe i gènere i la necessitat d'afavorir conductes de respecte envers la diversitat sexual, presentant, a més, diverses estratègies d'intervenció per tal de tractar aquestes temàtiques en el treball amb adolescents.
Pel que fa als materials que composen aquesta guia, al primer vídeo, titulat Adolescència, identitats sexuals i diversitat, es presenten diferents dinàmiques dutes a terme amb joves estudiants de segon, tercer i quart d'ESO. Aquestes dinàmiques tenien com a objectiu aportar informació envers l'orientació sexual i les identitats sexuals, abordant temes com l'homosexualitat i la transsexualitat femenina i masculina, amb l'objectiu de trencar amb els prejudicis i estereotips, afavorint actituds de no discriminació i respecte.
El segon vídeo, Diferents, iguals, nosaltres consta de quatre entrevistes amb dues noies lesbianes i dos transsexuals masculins. Pensat per ser vist a classe, es mostra com és la seva vida quotidiana, per després passar a parlar sobre la seva identitat sexual i la incidència que té en el seu dia a dia. L'objectiu és que l'apropament a la realitat d'aquests joves pugui servir d'eina de sensibilització per tal d'afavorir actituds de respecte i no discriminació envers la diversitat sexual.
Per últim, a la guia de suport es defineixen diferents conceptes que proporcionen elements teòrics bàsics. A més, amb l'objectiu de facilitar eines que permetin treballar les dinàmiques amb joves que es mostren al primer vídeo i les entrevistes realitzades al segon, se'n descriu detalladament el desenvolupament. També s'inclou un apartat amb recursos i bibliografia d'interès. Per últim, s'adjunta un annex amb els diferents materials necessaris per realitzar les dinàmiques.