Guillem Martínez aplega diverses aproximacions a la CT en un llibre
21 de maig de 2012 a les 0:00El periodista Guillem Martínez (Cerdanyola del Vallès, 1965) ha presentat el llibre recull 'CT o la Cultura de la Transición. Crítica a 35 años de cultura española', aproximacions teòriques de diversos autors a un concepte, CT, creat per Martínez per definir la submissió de la cultura posterior al franquisme a l’Estat; defugint tot debat, crítica i bel·ligerància.
La presentació del llibre, editat per Debolsillo, a la llibreria La Central de Barcelona, va comptar amb la presència de nombrós públic i les intervencions d’alguns dels autors col·laboradors, com Pep Campabadal, Ignacio Echevarría, Raúl Minchinela, Pablo Muñoz o Gonzalo Torné. La Cultura de la Transició (CT) al·ludeix a la cultura espanyola posterior al franquisme, una cultura consensuada i vertical que ha actuar, des dels anys 80, com el paradigma cultural unificador de consciències polítiques i socials, esdevenint l’únic marc possible de realitat durant dècades.
El creador del concepte CT, en Guillem Martínez, parlava d’una creació col·lectiva d’un grup de persones que qüestionen els límits de la cultura i proposen una cultura oposada a la CT, és a dir, "que no té com objectiu crear estabilitat ni recolzar un sistema polític, sinó actuar de manera autònoma i bel·ligerant, lluny de la tutela i monopoli de l’Estat".
Els autors del llibre coincideixen a creure que la CT és un marc exhaurit, tot i que no es mostren gaire optimistes vers el futur. Internet i bona part del moviment al voltant del fenomen del 15-M serien alguns dels elements que han contribuït a que la CT es comenci a veure sobrepassada pel temps. Guillem Martínez destaca la importància del 15-M en "les dificultats per ser descrit en una sola paraula des de la CT". Martínez creu que tot el moviment generat pel 15-M permet albirar altres formulacions culturals al marge dels mecanismes de poder que fins ara havien exercit "un control absolutament vertical de la cultura i del llenguatge per definir el que era democràcia, igualtat o benestar".
Un dels autors aplegats al llibre, el crític i tècnic editorial Ignacio Echevarría, explicava que la CT va suposar "un trànsit entre una cultura de resistència, que sorgeix de la trobada entre intel·ligència i crítica, i una cultura entesa com a festa permanent on es desactiva tota bel·ligerància i conflicte".
CT o la Cultura de la Transición. Crítica a 35 años de cultura española editat per Debolsillo sota llicència Creative Commons ha sortit a la venda al preu de 5 euros.