Homenatge a les cerdanyolenques d'abans i d'ara
11 de març de 2013 a les 14:03Dotze dones van representar divendres totes les cerdanyolenques durant la presentació del llibre "Parlen les dones. Cerdanyola del Vallès 1917-1936", acte central de la commemoració del Dia Internacional de les Dones a la ciutat.
El llibre, obra de Núria Moreno i Daniel Romaní amb la col·laboració de diversos historiadors i escriptors locals, recull la història de dotze dones que van viure a Cerdanyola entre 1917-1936, un període històric “excepcional” a Catalunya en l’àmbit social, polític i econòmic. En el llibre es plasmen les converses realitzades amb dones de la ciutat sobre els costums, la forma de vida en aquest context històric. Es podrà llegir online i descarregar a través del web institucional www.cerdanyola.cat.
Les dotze dones protagonistes del llibre parlen dels seus records al voltant de l’educació i l’escola, la vida de parella, la feina fora de casa, el menjar, la religió, les festes i les tradicions, el lleure, la indumentària, la neteja i la higiene personal, les malalties, la mort i el dol.
En una sala del MAC-Can Domènech plena, no només de persones sinó també d’emocions, nou de les protagonistes van poder rebre de mans de l’alcaldessa, Carme Carmona, un dels exemplars editats en paper especialment per a elles entre els aplaudiments del públic.
L’alcadessa explica que volIen que la presentació del llibre fos un acte “emblemàtic” dins el programa del Dia Internacional de les Dones.
Segons remarca, les dones protagonistes del llibre són també les que han fet “de mica en mica la Cerdanyola d’ara: humana, igualitària, solidària i que vol que hi hagi una cohesió social imprescindible per a tots nosaltres”.
Per a Carme Carmona, les dones “hem fet un camí que no volem desfer” perquè s’han avançat molt en els drets de les dones, però encara queda camí per recórrer. L’alcaldessa indica que la manera de continuar avançant “és aprenent de les que heu deixat la vostra empremta i també de les anònimes per les dones del present i les del futur”.
Carmona destaca que l’edició del llibre ha costat una mica per les dificultats econòmiques però remarca que s’ha fet una edició telemàtica perquè tothom el pugui llegir i una edició especial per a elles”.
L’acte va concloure amb la interpretació de dues peces musicals a càrrec del Quartet de corda de l’Escola de Música Aulos i una fotografia de grup.
Les protagonistes
Les dones que han donat el seu testimoni al llibre són:
Maria González Benítez (Santopetar, Almeria, 1917), Josefina Puig Pedragosa (Ripoll, 192), Pilar Farell Benedicto (Cerdanyola del Vallès, 1923), Maria Solé Peisa (Cerdanyola del Vallès, 1923), Maria Pastó Cardona (Cerdanyola del Vallès, 1926), Teresa Casulleras Ferrer (Lleida, 1927), Eulàlia Fatjó Sanmiquel (Cerdanyola del Vallès, 1928), Maria Rosa Berenguer Renom (Cerdanyola del Vallès, 1930), Rosario Lozano Farell (Almeria, 1932), Gertrudis Olivé Riera (Cerdanyola del Vallès, 1934), Pura Estadella Torrent (Montcada i Reixac, 1935) i Maria Pilar Mimó Sarrablo (Barcelona, 1935).