Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Homenatge a Salvador Mañosa, l’escultor de Cerdanyola
Homenatge a Salvador Mañosa, l’escultor de Cerdanyola Acte homenatge a Salvador Mañosa

Homenatge a Salvador Mañosa, l’escultor de Cerdanyola

4 de maig de 2023 a les 7:34

El Museu d'Art de Cerdanyola i el GREC (Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola) han rendit homenatge a l’escultor Salvador Mañosa amb la projecció d’un documental sobre la seva trajectòria vital i una aproximació íntima d’algunes de les persones que millor el van conèixer.

Audios

04-05-2023 Txema Romero

04-05-2023 Jesús Bolinaga

04-05-2023 Marutxi Beaumont

A l’acte d’homenatge a Salvador Mañosa es va projectar un documental de 40 minuts de durada, realitzat pel periodista Juan Antonio Hidalgo i produït pel GREC, que recorre la vida de Mañosa, nascut a Cerdanyola i que va començar la seva trajectòria artística com a aprenent al taller de Francesc Juventeny i cursant estudis a l’escola Massana de Barcelona. El document descobreix aspectes poc coneguts de la vida de Mañosa, com la seva vinculació amb l’equip Derbi i el tretze vegades campió del món Ángel Nieto.

El director del MAC, Txema Romero, destacava l’estima que Salvador Mañosa ha deixat a Cerdanyola i anunciava que des del MAC i el GREC, amb la col·laboració de moltes persones i la família de l’artista, que ha cedit milers d'arxius informàtics, es programaran més actes i es faran alguns treballs i diverses aproximacions a la figura de l’artista.

Les intervencions de familiars, amics i col·laboradors van dibuixar un Salvador Mañosa treballador, generós, provocador, agosarat i amics dels seus amics. Així, el seu germà, Joan Mañosa, recordava la multitud d’amistats que conreava en Salvador i com n’era de conegut i estimat a Cerdanyola. Un d’aquests amics al llarg de més de 70 anys, l’Andrés Salillas, el recordava com “una persona molt treballadora, sempre envoltada de projectes i idees al seu taller”.

Un altre dels seus grans amics des dels temps de l’escola Massana, l’artista Jesús Bolinaga, recordava les apassionades discussions que mantenien sobre els processos de creació i com “no el feia enrere cap repte per impossible que pogués semblar”.

La ceramista Xus Montoya també destacava la seva generositat com a mestre, en el sentit que “compartia obertament tots els seus coneixements i aprenent amb ell no existien els secrets de taller”. La pintora Marutxi Beaumont, va parlar del Mañosa més provocador, el que era capaç de presentar un projecte escultòric per a una de les rotondes d’entrada a Cerdanyola consistent en policies locals despullats donant la benvinguda als visitants.

Salvador Mañosa és autor d’alguna de les escultures públiques més reconegudes de la ciutat, com el monument a Lluís Companys (la popular 'C' de Cerdanyola), el monument a l’Eva i la Roser, el Nu dels jardins de ca n’Ortadó, el bust de Carles Buïgas i la placa commemorativa a Jaume Mimó. L’any 2010 es va inaugurar el seu monument a la República a la plaça de Sant Ramon.