Important troballa a les excavacions al poblat ibèric de ca n'Oliver
12 de juliol de 2013 a les 14:07La campanya d’estiu d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de Ca n’Oliver ha permès descobrir les restes d’uns dipòsits recoberts d’argila que indiquen l’existència d’una zona destinada a la producció artesanal. Els dipòsits aprofiten la sortida d’aigües del poblat, en el que es podria considerar un clar exemple de planificació urbanística.
El treball de camp s’ha centrat en el tram de fossat que va quedar pendent d’excavar l’any passat per intentar connectar el límit de les excavacions fetes el 2008 amb les antigues excavacions d’en Josep Barberà a finals dels anys 50 i principis dels 60. I és en aquest sector del fossat en el qual s’ha produït una troballa sorprenent. El director de les excavacions i del Museu de ca n'Oliver, Joan Francès, explica que "en el límit del fossat hi ha un forat que és la sortida d’aigües del poblat i aquí s'han trobat restes d’unes bases fetes amb argila que semblen dipòsits. Tot sembla indicar que quan es planifica el fossat ja es té en compte aquesta sortida d’aigua per fer algun tipus d’activitat artesanal o industrial. Hi ha restes d’unes cubetes d’argila, que també recobria la paret per retenir l’aigua. Així doncs, ens trobaríem amb un fossat amb uns cinc metres de desnivell com a estructura defensiva, amb un disseny que va més enllà de la seva funció de defensa i mostra un clar exemple d’urbanisme, de planificació global de l’espai".
Per altra banda, a la zona d’excavacions que va iniciar Josep Barberà, s’està intentant localitzar el paviment que funciona amb els murs de la part baixa del poblat, i que mostra dues fases d’habitació superposades. S’han retirat les seccions de tub del dipòsit d’aigües que encara quedaven i s’ha excavat a la banda que va cap al cim del turó per connectar les excavacions d’en Barberà amb les de l’actual equip.
La campanya d’enguany també ha servir per netejar el que havia abocat la companyia d’aigües al construir el dipòsit, movent uns 1200 m3 de runa que permet trobar superfície per continuar excavant.
Una vegada acabats els treballs de camp començaran les tasques de neteja, classificació i estudi tant de les restes arqueològiques com del material recuperat al llarg de tot l’any. En els treballs hi han participat 9 estudiants de grau d’arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona que han fet les seves pràctiques al jaciment de ca n’Oliver. També hi han participat, per primera vegada, 2 alumnes de l’Escola de Restauració de Bens Mobles de la Generalitat. Els mes joves d’entre els voluntaris han estat un grup d’11 estudiants de secundària dels instituts de la ciutat i dos de Montcada que s’acostaven per primer cop a l’arqueologia formant part de l’equip d’arqueòlegs i estudiants universitaris.