Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Impuls a la rehabilitació energètica dels habitatges metropolitans
Impuls a la rehabilitació energètica dels habitatges metropolitans Raquel Sánchez a l'AMB (Foto Albert Canalejo AMB)

Impuls a la rehabilitació energètica dels habitatges metropolitans

10 de febrer de 2023 a les 13:02

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya i el Consorci Metropolità d’Habitatge (CMH) han signat aquest 10 de febrer dos acords per rehabilitar 1.823 habitatges repartits en 28 entorns residencials de diferents municipis i polígons públics de la Corona Metropolitana de Barcelona, incloent-hi Cerdanyola.

 El Ministeri finançarà amb 15,8 milions d'euros dels fons europeus de recuperació NextGenerationEU les actuacions de rehabilitació energètica, cosa que implica una mica més del 60% de la inversió total prevista de 24,8 milions d'euros.

Des de l’AMB indiquen que als 35 municipis metropolitans que envolten Barcelona hi ha 607.753 habitatges construïts, molts dels quals “amb una certa obsolescència física per antiguitat i manca de conservación”. A més, apunten, les tècniques utilitzades a l’època (com aïllaments pobres, ventilació deficient) són causa d’un mal comportament energètic i “la pandèmia ha fet encara més evident la necessitat d’actualitzar les prestacions del parc metropolità d’habitatges, especialment per millorar les condicions de seguretat, accessibilitat i eficiència energética”. 

La ministra d’Agenda Urbana, Raquel Sánchez, destaca que la rehabilitació és un element clau per dignificar els habitatges i subratlla el compromís dels ajuntaments i l’AMB per veure l’habitatge com una necessitat básica a diferencia, afegeix, dels governs del PP que els entenia “com un be especulatiu”

El vicepresident de l’AMB, i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, explica que s’ha arribar a un acord amb contingut social important que dignifica l’espai públic i que “ajuda a la vida quotidiana de la gent”

32 sol·licituds per validar

Ja estan sol·licitades les primeres obres que es duran a terme gràcies a aquests acords. La primera actuació tindrà lloc en una finca formada per 104 habitatges situada al barri de Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat. El projecte de rehabilitació d’aquest edifici té un pressupost total d’1 milió d’euros, dels quals 365.000 € provenen dels ajuts de la convocatòria.

A continuació, en els propers dies es validaran 31 sol·licituds més per rehabilitar 585 habitatges-incloent-hi entre ells a Cerdanyola-, amb una subvenció pública de 3,2 milions d’euros i una inversió total de 7,2 milions. A més de Cerdanyola, aquests edificis estan situats als municipis de Badalona, Barberà, Begues, Corbera, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Montgat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Sant Cugat, Sant Feliu i Santa Coloma de Gramenet. Fots metropolitanes indiquen que, addicionalment, s’estan completant més de 300 expedients més, que es resoldran en les properes setmanes.

Potencial per rehabilitar 13.650 habitatges fins a 2026

La convocatòria té una dotació de 102 milions d’euros per al període 2022-2026, que converteixen aquesta iniciativa en la principal acció de renovació del parc d’habitatges duta a terme fins ara a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Pla preveu rehabilitar 13.650 habitatges entre 2022 i 2026, i que unes 35.000 persones se’n puguin beneficiar, tot i que aquestes xifres poden variar segons el nombre de sol·licituds que es rebin, i el percentatge de finançament de què gaudeixin finalment. Els projectes i les obres de reforma, a més, generaran 4.000 llocs de treball directes.

En funció de l’eficiència energètica que s’obtingui un cop rehabilitat l’edifici, les subvencions podran arribar fins al 80 %, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge. Tanmateix, els propietaris que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica podran accedir a ajuts de fins al 100 % de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació.

Amb aquesta subvenció s’evitarà que la situació econòmica dels propietaris impedeixi l’execució de les obres de rehabilitació per impossibilitat de fer front al pagament. Complementàriament a aquests ajuts, es facilitarà el finançament de les actuacions de rehabilitació a través d’entitats financeres.

A banda de les subvencions per a les obres de rehabilitació, la convocatòria preveu ajuts per a obres d’eficiència energètica en interiors d’habitatges, que poden arribar fins al 40 % amb un màxim de 3.000 € per habitatge.

Addicionalment es preveuen ajuts per subvencionar la redacció dels llibres dels edificis, la inspecció tècnica d’edificis (ITE) i la redacció de projectes.