Inauguració de l'obra de l'Ana Maria Smith per no oblidar-la ni esborrar-la
11 de març de 2019 a les 7:30El Museu d’Art de Cerdanyola va inaugurar l’exposició “Ana Maria Smith, una artista esborrada”, la qual obre un cicle d’exposicions dedicades a analitzar, des de diferents perspectives, la situació de la dona en el món de l’art.
Audios
11-03-2019 Txema Romero (1)
11-03-2019 Txema Romero (2)
11-03-2019 Txema Romero (3)
11-03-2019 Elvi Vila
El director del Museu d’Art, Txema Romero, destacava el fet de que quan va estudiar la figura de l’Ana Maria Smith es van trobar de que no hi constaven obres seves, tot i que sí que n’havia fet i moltes, però havien desaparegut dels museus i de les col·leccions públiques i privades perquè a principis del segle XX la dona no ho va tenir gens fàcil.
I és que les dones artistes, al llarg dels segles han estat esborrades darrere la imatge del pare, marit, amant, germà, etc. Desaparegudes i ignorades, no han pogut fer arribar la seva expressió. La seva obra ha quedat amagada i oblidada fos quina fos la seva qualitat la força del seu art.
Des d’un punt de vista més personal, Romero explica que l’Ana Maria Smith era germana de l’Ismael Smith i que havia estat il·lustradora de les revistes de l’època i sobre tot destaca la seva col·laboració en la revista Foyer, on il·lustraven homes i dones, quelcom molt estrany en aquella època.
El director del Museu continua explicant que l’Ana Maria mai hi va anar a una escola d’art perquè no era gens fàcil en aquells temps. Per això el seu dibuix no podia ser acadèmic o preciosista, però tenia altres virtuts com ara: una dolçor i una frescor molt destacables.
Continuaran investigant dones artistes oblidades i esborrades
D’altra banda, Romero també va destacar que, malgrat ser un museu jove i petit, s’estan fent els deures, ja que a hores d’ara ja es tenen tres obres històriques de la col·lecció i va anunciar que continuaran investigant sobre les dones artistes i la seva obra desapareguda.
L’Ana Maria Smith va ser una il·lustradora i dibuixant modernista, germana de l’artista Ismael Smith amb qui va compartir vocació i un estil proper al decadentisme i a la caricatura refinada. Totes dues carreres van transcórrer en paral·lel i es van moure en els mateixos ambients socials. Tot i que no es pot descartar que assistís a alguna escola d’art femenina, la seva formació va ser probablement autodidacta.
La regidora de Cultura, Elvi Vila, destacava que l’Ana Maria malauradament era reconeguda per la figura del seu germà, per això aquesta exposició tenia com a principal objectiu de que no quedi esborrada i oblidada.
Incorporació d'una obra de Lola Anglada
En un altre ordre de coses, durant la inauguració de l’exposició també es va presentar la peça que s’incorpora a la col·lecció del fons permanent del museu. Una obra de la Lola Anglada i dipositat pel fons d’art de la Diputació de Barcelona. Una peça que ja va tenir el Museu d’Art en ocasió de l’exposició dels Noucentistes.