Indiana Jones i el tresor de la passió per l'arqueologia
13 de setembre de 2017 a les 11:44L'Arca de l'Aliança, la deessa de la fertilitat dels chachapoyas, les pedres shankara, el Sant Graal, cranis de cristall de misteriós origen... una selecció de peces guardades a l'Àrea 51 de Nevada que han passat per les mans del doctor Jones, Indiana Jones per a la majoria, es poden contemplar fins al 26 de novembre al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a la mostra A la recerca dels tresors perduts, homenatge a l'arqueòleg i aventurer cinematogràfic que van crear Steven Spielberg i George Lucas.
Audios
13-09-2017 Ruben Molins
13-09-2017 Joan Francès
El comissari de la mostra A la recerca dels tresors perduts, Ruben Molins, és col·leccionista de tot allò relacionat amb la saga cinematogràfica protagonitzada per l'Indiana Jones. Al 2011 va oferir tot el material reunit al Museu d'Arqueologia de Catalunya per a una exposició que partint de la ficció cinematogràfica permetia a un públic familiar apropar-se a l'arqueologia. La iniciativa va ser un èxit i continua essent una proposta molt sol·licitada i un gran reclam per portar gent als museus.
El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, explica que va acceptar la proposta de Molins perquè és divertida i perquè Indiana Jones ha fet popular l'arqueologia, mantenint una clara connexió amb l'arqueologia dels segles XVII i XVIII, molt vinculada als col·leccionistes a la recerca de tresors, i a la figura d'arqueòlegs del segle XIX i principi del XX dedicats a la trobada del mite com Adolf Schulten i Tartessos o Heinrich Schliemann i Troia.
Joan Francès, director del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, també va establir la connexió existent entre la ficció que representa Indiana Jones i la tasca real desenvolupada per persones com Leonard Woolley i Thomas Edward Lawrence, que combinaven les excavacions a Irak i Síria amb activitats d'espionatge al servei de l'Imperi Britànic.
Per a Francès, Indiana Jones representa tota una sèrie de valors que admirem, com la valentia, l'honestedat i la lluita contra el mal, que també trobem en persones de carn i ossos com Jaled al-Assad, arqueòleg, antropòleg i escriptor siri, director de les excavacions i el museu de Palmira, i que amb 82 anys va participar activament en el salvament de peces d'aquest patrimoni de la Humanitat davant la destrucció anunciada pel mal que representa Estat Islàmic. Jaled al-Assad es va negar a fugir de Palmira i va ser decapitat en plaça pública pels fanàtics de Daesh per defensar ideals de justícia i mantenir un compromís insubornable amb la seva professió.
La regidora de Cultura, Elvi Vila, està convençuda que molts dels estudiants que participen en les excavacions a Ca n'Oliver deuen part de la seva vocació a les aventures d'Indiana Jones, unes excavacions que han de continuar per anar descobrint totes les riqueses que atresorem al jaciment.
L'exposició A la recerca dels tresors perduts es podrà visitar fins al 26 de novembre i anirà complementada amb diverses activitats, com la conferència Indiana Jones, història d'una saga, a càrrec de Ruben Molins, el dimecres 27 de setembre, a les 18.30 hores.