Iniciativa comença a recollir propostes per al seu programa electoral
20 de febrer de 2006 a les 0:00Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha obert, amb una jornada sobre Educació, el cicle de debats per recollir propostes i conclusions de cara a l'elaboració del seu programa electoral. La situació de l'educació infantil o les conclusions del programa d'avaluació internacional PISA 2003 van ser algunes de les qüestions debatudes a la jornada Iniciatives d'Educació celebrada dissabte al Casal de l'Esport-Altis.
El responsable d'àmbits i programa d'ICV de Cerdanyola, Juan Rodríguez, destacava en la presentació de la jornada que la formació té l'objectiu de programar taules rodones i tallers per debatre sobre l'educació en l'àmbit local i poder extreure eines importants de cara a la confecció del programa electoral. Per la seva banda, la cloenda de la jornada va anar a càrrec del president local d'ICV i alcalde de la ciutat, Antoni Morral, qui va explicar que, tant en el món de l'educació com en d'altres, Iniciativa "vol situar-se a l'avantguarda amb noves propostes per a Cerdanyola" fetes des de la pròpia ciutat. Morral manifesta que el seu partit vol presentar-se davant la ciutadania amb "projecte concrets i de futur" en tots els camps.
Implicació de tots en l'educació
La primera ponència de la jornada, amb el títol Educació infantil: tothom entenem el mateix?, va debatre les perspectives de futur i les necessitats actuals d'aquesta etapa educativa. La mestra i vicedegana d'Ordenació Acadèmica de la UAB, Montse Anton, destaca que l'educació és molt més que l'escola ja que família, amics, activitats i en definitiva tota la societat ha de tenir un paper determinant. Anton afirma que fins i tot s'ha d'implicar el teixit empresarial afavorint que els pares puguin fer-se càrrec dels seus fills si es posen malalts. La vicedegana de l'Autònoma va posar com exemple les facilitats que hi ha a d'altres models educatius, com els dels països nòrdics.
La segona ponència va anar a càrrec del mestre, exdirector del col.legi Fontetes i actual investigador del treball de recerca PISA 2003 a Catalunya, José Luis Castel. El programa PISA d'avaluació internacional es realitza amb alumnes de 15 anys escolaritzats a 41 països diferents i analitza les àrees de comprensió lectora, matemàtiques, ciències i resolució de problemes. Un total de 1.516 alumnes pertanyen a 50 centres públics i privats de Catalunya participen al programa.
L'escola, eina de foment de la igualtat d'oportunitats
Castel, que es mostra crític amb la manera en què recullen les dades d'aquest programa els mitjans de comunicació ja que considera que ho fan de manera esbiaxada, assegura que l'estudi parteix de la premissa que l'escola té com a funció compensar les desigualtats educatives que provenen de factor no escollits per l'alumnat.
El resultat dels estudiants de 15 anys a Catalunya estan per sobre de la mitjana de l'estudi en comprensió lectora i per sota en matemàtiques, ciències i resolució de problemes. Per a Castel, aquestes dades han de ser analitzades de manera objectiva i, en aquest sentit, va criticar la consellera d'Educació, Marta Cid, per remarcar que els resultats a Catalunya són millors que els de la mitjana d'Espanya, però "no dir que estan per sota d'altres comunitats com el País Basc o Castella-Lleó". Castel és gràfic al dir que "és com alegrar-se d'haver tret un 3 perquè el teu company ha tret un 2'5".
Entre les dades que recull el programa d'avaluació, hi ha les referides al rendiment dels alumnes tenint en compte factors com si estudien a centres públics o privats, el nivell sociocultural de les seves famílies, la seva procedència o l'idioma que parlen a casa. Castel destaca que les dades s'han de situar en el context adequat. Així, indica que els estudiants que parlen català a casa tenen puntuacions superiors als que parlen castellà, però remarca que en aquest cas, com en d'altres, l'estatut socioeconòmic de la família és determinant ja que són les millors situades econòmicament les que més parlen català a casa.