Investigadors de l’ICMAB desenvolupen materials biomimètics per millorar la immunoteràpia contra el càncer
15 d'abril de 2025 a les 8:13Investigadors de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) al Campus d ela UAB i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) - Hospital Clínic de Barcelona han desenvolupat nous hidrogels que milloren significativament l’activació, l’expressió gènica i la proliferació de cèl·lules CAR T.
Els nous hidrogels, inspirats en els ganglis limfàtics, podrien optimitzar la producció de cèl·lules CAR T, una prometedora immunoteràpia contra el càncer, proporcionant una plataforma de fabricació cel·lular més eficient i econòmica. L’estudi destaca el potencial dels hidrogels 3D per fer avançar les teràpies cel·lulars.
Les cèl·lules CAR T són cèl·lules immunitàries modificades genèticament per reconèixer i destruir cèl·lules canceroses. En equipar les cèl·lules T amb receptors sintètics (CARs) que detecten molècules específiques en les cèl·lules tumorals, es crea una teràpia viva i personalitzada capaç d’atacar el càncer amb precisió. Aquesta forma personalitzada d’immunoteràpia ja ha demostrat èxit en el tractament de certs tipus de leucèmia i limfoma, i està sent investigada per a aplicacions més àmplies.
L’equip de l’ICMAB ha desenvolupat uns innovadors hidrogels de poli(etilenglicol)-heparina que mostren un augment significatiu en l’expressió de CAR i la proliferació de cèl·lules T en comparació amb els cultius en suspensió tradicionals.
En aquest estudi, s’han dut a terme simulacions teòriques que demostren que l’heparina, un component amb càrrega negativa de l’hidrogel, s’uneix electrostàticament a les proteïnes VSV-G, carregades positivament, que recobreixen les partícules víriques, i n’augmenta la interacció amb les cèl·lules T, la qual cosa millora l’eficiència de la transferència gènica, donant lloc a un major nombre de cèl·lules T que expressen el CAR amb èxit.
L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) és un centre de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) dedicat a la recerca capdavantera en ciència de materials, amb aplicacions que abasten els àmbits de l'energia, l'electrònica i la salut.