Invitació a reflexionar sobre les conductes de risc del cap de setmana
21 de novembre de 2003 a les 0:00Els adolescents estan exposats a contínues temptacions durant els caps de setmana. Per tal de divertir-se, la societat els diu que a les discoteques i bars s’ha de consumir alcohol i altres drogues. S’han de desplaçar d’un local a un altre en vehicle particular amb el risc que suposa la conducció quan s’han pres drogues i es llencen a les relacions sexuals sense prendre mesures. Però els joves cerdanyolencs reflexionen sobre aquestes conductes gràcies a l’exposició “Febre del Divendres Nit” que es pot veure a l’Ateneu fins al 28 de novembre.
La mostra és una exposició guiada adreçada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius realitzada per Promoció i Desenvolupament Social (PDS) amb la col·laboració de la Direcció General de Drogodependències i Sida. És una eina educativa per treballar d'una manera lúdica i participativa, les conductes arriscades que solen efectuar-se els caps de setmana: abús d'alcohol i/o altres drogues, conducció sota els seus efectes i conductes sexuals de risc.
Irene Aparicio, psicòloga del Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) del CAP Canaletes, destaca l'ojectiu que els joves prenguin consiciència "sobre les pròpies decisions que prenem, sobretot el cap de setmana" i les alternatives que hi ha al lleure habitual.
Núria Sallent, cap del CPS de Salut de l'Ajuntament de Cerdanyola, indica que la participació dels estudiants -d'entre 14 i 16 anys- en l'exposició és "com si fos un joc de, segons el que fas, quines conseqüències pot tenir".
L’alumnat que arriba a l’Ateneu participa en unasortida nocturna virtual i són protagonistes d'un joc de rol que els enfronta a situacions on són presents l'alcohol i altres drogues, la conducció de vehicles i les relacions sexuals. Abans d’iniciar el recorregut, cada participant agafa una fitxa personal de registre de joc. Després, durant el joc, hauran de fer-hi anotacions relacionades amb le seves decisions, d’acord amb les indicacions que trobaran a la mateixa fitxa i en diferents plafons de l’exposició. A més, aquesta fitxa serveix d’element de valoració de l’experiència per part dels participants, mitjançant unes preguntes que han de respondre en acabar l’activitat. Després, se'ls projecte un vídeo i comenten com ha anat l'experiència. Molts dels participants es sorprenen dels riscos que han corregut.
Amb aquest joc es pretén estimular la reflexió sobre les conductes de risc -especialment el consum de substàncies addictives, conductes sexuals de risc o conducció de vehicles- i s’insisteix en la importància de les actituds individuals per enfrontar-les. És a dir que els joves participants desenvolupin el sentit crític i el sentit comú necessaris per gaudir de la nit sense comprometre la salut pròpia ni la dels qui els envolten.
Un total de 582 alumnes de Cerdanyola de diferents centres educatius participen en aquesta iniciativa. Són 25 grups de l’escola Anunciata, l’Escola Montserrat, Escola FP Flor de Maig, IES Forat del Vent, IES Gorgs i IES Pere Calders.
El pròxim dia 26, a les 20 hores, i a l'Ateneu, l’entitat Canaletes Solidària, amb el suport de l’Ajuntament de Cerdanyola, organitza una taula rodona amb el títol Drogues, pares, mares, fills i filles hi participaran Irene Aparicio, l'educador social Pepe Otero i Maria Ramajo, integrant de l'associació de familiars d'alcohòlics anònims per debatre l’estat actual del tema i cap a on s’han d’orientar les campanyes de formació i conscienciació.