Iolanda Batallé explica el viatge d'alliberament d'una dona a 'Faré tot el que tu vulguis'
21 de març de 2014 a les 14:03L’escriptora visitava ahir Cerdanyola en una nova sessió del Cafè amb lletres on va presentar la seva darrera obra guardonada amb el premi Prudenci Bertrana 2013.
Tot i el que pugui suggerir el títol de la novel·la Faré tot el que tu vulguis de Iolanda Batallé, la història de la Nora, la protagonista del llibre, “va molt més enllà de l’entrega passional a un home”. És, segons l’autora, “la narració d’un viatge d’alliberament d’una dona de 43 anys, pintora, casada des de en fa 20, fidel, mare de dues filles i que ha viscut en una presó daurada”. És, en definitiva, el procés d’una dona que passa del “faré tot el que tu vulguis al faré tot el que jo vulgui”.
Amb aquestes paraules resumia Iolanda Batallé l’essència del seu darrer llibre Faré tot el que tu vulguis, premi Prudenci Bertrana 2013, ahir en una nova sessió del Cafè en lletres al MAC Can Domènech.
Batallé, qui va ser presentada per l’escriptor Isidre Grau amb qui l’uneix una relació professional des de fa 16 anys, remarca que tot i que la novel·la “té un component eròtic, el més important és el component familiar, el del pes del passat, el de la mort i el d’una infància molt particular que deixa marcada la protagonista de la novel·la”. Per diverses raons, la Nora creix sota la protecció del seu avi, un home d’origen humil que acaba construint un imperi. Cada tarda la Nora té la rutina d’anar al despatx del seu avui i posar-se a dibuixar al seu costat. Si a l’home li agrada el dibuix el penja a la paret.
Es casa jove, té dues filles i porta una vida tranquil·la. Un dia tornant d’un viatge a Londres coneix al Nacho i comença, al mateix avió, una història amb ell. Perd el control i es deixa anar per primera vegada a la seva vida. Però, segons l’escriptora, “aquest home només és una excusa per explicar “el viatge d’una dona que ha viscut sota la protecció de dos homes tota la vida: el seu avi i el seu marit, i als 43 anys ho vol intentar ella sola”.
Iolanda Batallé destaca que no hi ha components autobiogràfics a la novel·la, però sí moltes incorporacions de coses que veu i de sentiments que es van integrant a la trama. L’escriptora confessa que en Faré tot el que tu vulguis l’interessava explicar “com un desconegut ens pot canviar la vida”, tot i que, si això passa, és “perquè ja la volíem canviar”. També volia plasmar com la protagonista s’enfronta a les seves pors i com es van obrint portes.
No són les 'ombres de Grey' catalanes
L’escriptora admet les influències de les pel·lícules l’Àngel blau, Belle de jour i fins i tot Emmanuelle en la seva obra, però assegura que la novel·la no “són les ombres de Grey nacional”, perquè quan va començar a escriure-la encara no havia sortir cap llibre d’aquesta famosa trilogia. A més, indica que “en cap moment vaig pensar que Faré tot el que tu vulguis fos una novel·la eròtica, perquè per a ella, insisteix, “té més pes el component familiar”.
Batallé reconeix que, de fet, l’únic que vol “és que la novel·la arribi al màxim de lectors possibles i que cadascú faci les seves valoracions”.
Iolanda Batallé comenta que durant algunes de les presentacions de la novel·la o en diversos clubs de lectura en els que ha participat ha pogut constatar que “la realitat supera la ficció”, ja que ha trobat “moltes Nores que s’han sentit identificades amb el personatge” i que li han explicat “històries increïbles”.
Iolanda Batallé, és escriptora i editora i dirigeix l’editorial La Galera. Ha viscut a Anglaterra, Argentina, Marroc, Sudàfrica, Estats Units i al Baix Empordà. Llicenciada en filologia anglesa, periodista i màster en direcció d’empreses, ha col·laborat en mitjans com El Observador, El Periódico, Avui, Diari de Girona, RAC1 i COM Ràdio, entre d’altres.
El seu primer llibre, La memòria de les formigues, es va publicar al 2009 i va ser aclamat per la crítica i els lectors. Després va arribar El límit exacte dels nostres cossos i al novembre de 2013 Faré tot el que tu vulguis del que ja s’han venut més de 15 mil exemplars.
La propera sessió del Cafè amb lletres serà el 10 d'abril i tindrà de protagonista a Sergi Pàmies qui presentarà Cançons d'amor i de pluja.