Isabel Segura alerta contra la pèrdua dels drets de la dona
24 de gener de 2014 a les 15:01La comissària de l'exposició "La lluita per l'oportunitat de viure" feia ahir un repàs per la conquesta de drets de la dona al Museu del poblat de ca n'Oliver. Isabel Segura alerta contra l'eliminació d'aquests drets socials recuperats a la transició i recorda que la construcció es construeix sense pausa.
Les dones van viure una autèntica muntanya russa al segle XX pel que fa a la conquesta i reconeixement dels seus drets i la lluita per la igualtat d'oportunitats. El temps d'avenç de la II República va donar pas a una guerra civil de la que sorgiria la foscor de la dictadura franquista en què va patir una doble repressió: la pròpia s'afegia a la que emmanillava tota la societat. El despertar a la democràcia de la transició va suposar una època d'esperança i lluita en què es van aconseguir molts drets que ara, quan encara no s'ha assolit la igualtat d'oportunitats, s'estan perdent.
Aquest relat és el que fa l'exposició La lluita per l'oportunitat de viure que mostra el museu de ca n'Oliver fins el dia 23 de febrer i que ahir comptava amb la participació de la comissaria de l'exposició, la historiadora Isabel Segura. La mostra pren el nom d'una frase de Simone Veïl
"La segona República: Una oportunitat", "Quan la vida perd valor. La guerra civil", "Quan viure és sobreviure. Franquisme" i "Construint la democràcia" és el nom dels plafons que fan aquest itinerari que detallava ahir Segura pels avenços i retrocessos en la lluita per la igualtat d'oportunitats des dels anys 30 als 70.
La comissària de l'exposició explica que en aquest període es passa del reconeixement de drets de la II República al teló d'un franquisme que exerceix una doble repressió contra les dones tant econòmica com moral:
Segura defensa que la democràcia és una construcció que no s'atura i que al temps d'esperança i reconquesta de drets de la transició li ha seguit ara un moment de retrocés amb eliminació de drets socials.
Isabel Segura aixeca un crit d'alerta per defensar aquests drets i considera que un exemple clar d'aquesta necessitat és el projecte de llei de l'avortament.
Els 17 plafons de què consta l'exposició estan complementats amb decoracions i vitrines amb material propi del museu d'història de Cerdanyola i també cedit per famílies de la ciutat. Tots els dijous i dissabtes a les 18.30 hores hi ha visita guiada al cim de Montflorit.