Isidre Grau i Josep Maria Riera: literatura a dues veus
27 d'abril de 2005 a les 0:00Isidre Grau i Josep Maria Riera presentaven ahir al vespre, a la biblioteca de Ca n’Altimira, les seves darreres obres. Respectivament, La maleta de l’escriptor i L’ofici d’editor. Si més no aquesta era la idea d’un dels actes emmarcats en les celebracions de l’Any del llibre a la ciutat. La realitat fou que ambdós parlaren obertament, en un ambient distès, sobre literatura. Salpebraren l’erudició de les pròpies experiències amb moments viscuts en les seves trajectòries vinculades al món del llibre.
En Josep Maria Riera, autor i editor, visqué de ben petit el contacte amb el món del llibre. El seu pare era impressor en una època en la qual la nostra cultura era perseguida i a les impremtes s’hi feien tertúlies que van marcar, i de quina manera, la literatura de l’editor cerdanyolenc. Molts anys després, junt amb el seu germà Lluís i la seva filla Kira muntà l’Editorial Montflorit, petita però activa en la publicació de nous valors pel món de les lletres.
Isidre Grau rememorà els seus contactes amb el món editorial, amb el primer llibre guardonat amb el premi Ciutat d’Olot, que calia publicar i ningú no ho feia. Tothom en cantava les excel·lències però la resposta sempre era la mateixa: “no s’ajusta a la nostra línia editorial”. Afortunadament, l’Isidre trobà editor i després arribaren nous llibres, nous guardons i el reconeixement del públic. Grau s’implicà en la docència vinculada a la literatura, al temps que iniciava una col·laboració al suplement Cultura del diari Avui. Una selecció d’aquells articles en els quals el novel·lista dissecciona l’art d’escriure, conformen el llibre que presentava a la ciutat.
La conversa anà i tornà del món de les lletres, acostant-s’hi amb una visió polièdrica, enriquida amb les aportacions del públic a la xerrada.
Cerdanyola Ràdio 105,3 FM també hi era i plantejà als dos tertulians el repte de formular-se una pregunta sobre el treball de l’altre.