Isidre Grau presenta la passió de la primavera amb una comèdia agredolça
20 de febrer de 2020 a les 13:25Isidre Grau torna a la càrrega amb un dels seus temes preferits, les relacions humanes, però d’una manera un xic diferent al que ens té habituats amb una història en un temps molt curt, un veu narradora morta, uns personatges que dialoguen molt i el sexe com element present en una novel·la que el creador de Vinyes de Savall defineix com un entreteniment maliciós.
Audios
20-02-2020 Entrevista amb Isidre Grau
Un dissabte de primavera és el títol del llibre, un temps d’eferverscència de les emocions i de les passions en una narració que aborda les fronteras entre l’amor, el sexe i les diferents maneres d’estimar. El mateix Isidre Grau apunta que Un dissabte de primavera és un ‘divertimento’ maliciós entre sis personatges que reviuen l’etern debat entre l’amor i el sexe, mentre comparteixen un dia esplèndid en una torre de la costa, que du per nom el musical La Sarabanda, i que és l’escenari principal d’una obra que va estar a punt de dir-se Sextet per a un dissabte de primavera.
Pilar Blasco, responsable de l’editorial Trípode que publica Un dissabte de primavera, diu que aquesta novel·la presenta un Isidre Grau diferent que sorprendrà als lectors. L’autor admet que hi ha diferències amb les seves narracions habituals i demana “que cadascú les explori i em digui què li ha semblat”. L’autor reconeix que ha anat teixint la novel·la, “de forma conscient”, al marge de “les coses que he anat fent últimament”, amb una narració que respira una atmosfera woodyalleniana. La primera novetat és que la narració es limita a explicar el què passa en 15 hores d’un dissabte, allunyat d’estructures més perllongades en el temps.
Grau indica que Un dissabte de primavera té un “aire d’entreteniment maliciós, un vodevil amb continua alternança de situacions” amb sis personatges principals: el vell professor Estanis i la seva nova esposa Guiomar; la escultural professora de dansa Margot i “l’home deu” Max i l’exmassover Pol i la Lena, que encara creu en el poder de l’amor. Però hi ha un personatge especialment protagonista, l’Amanda, “una dona que té la particularitat que fa 5 anys que és morta”, un esperit que continua protegint els seus, especialment l’exmarit, l’Estanis, que obre el llibre amb un gregal moderat i el tanca amb un gregal suau, que no és un esperit rabiós sinó en calma.
Una altra diferència amb la narració habitual de Grau és les múltiples veus en forma de diàleg que presenta l’obra. De fet, l’autor indica que “la temptació inicial” era fer una novel·la tot dialogada. Les converses, finalment, es mantenen de forma protagonista, però la veu de l’Amanda, gairebé omniscient, “ho lliga tot” fent de fil conductor.
Tot això explorant les relacions entre persones i les diverses maneres de viure l'amor. Un dissabte de primavera no és una novel·la eròtica, però, apunta Grau, si que parla d'erotisme, i en el conflicte que es viu a la narració hi ha un important element sexual.
Un dissabte de primavera ja ha arribat a les llibreries de Cerdanyola i viurà la seva primera presentació oficial el 5 de març a la Llibreria Alibri de Barcelona. A Cerdanyola, la presentació d’aquesta novel·la diferent també serà diferent i Grau fugirà dels espais més formals per celebrar l’arribada de la primavera el dissabte 21 de març al pati de The 1916 Irish Pub. Serà a les 12 hores.