Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Isidre Grau reviu els canvis de la ciutat a 'Cerdanyola, espai 50/2000'
Isidre Grau reviu els canvis de la ciutat a 'Cerdanyola, espai 50/2000'

Isidre Grau reviu els canvis de la ciutat a 'Cerdanyola, espai 50/2000'

9 de desembre de 2011 a les 0:00

L’escriptor Isidre Grau presenta un nou llibre, Cerdanyola, espai 50/2000 després de la recent publicació de la novel.la 'Els amants volàtils'. La presentació d’aquest nou treball, editat per l’editorial Montflorit, es farà dimecres, 14 de desembre, a les 20 hores al bar Grau, a càrrec de Joan Sánchez-Braut, filòleg i periodista.

El llibre invita a reconèixer els canvis experimentats en l’entorn físic d’una població com Cerdanyola del Vallès, que d’un cens de 4.500 persones a principis dels anys cinquanta ha passat a l’actual ciutat de 60.000 habitants.

El treball explora 31 espais de la ciutat que van ser motiu de la sèrie d’articles publicats a la revista Tot Cerdanyola, entre l’abril de 2008 i el juliol de 2009. A partir d’una doble mirada: a Què hi veia?, l’autor evoca la realitat física a la dècada dels cinquanta, a més dels seus records subjectius; mentre que a Què hi veig? parla de la realitat present (amb visió de 2008-2009), amb una interpretació personal de l’evolució observada. Segons explica Isidre Grau, és “com un joc de les diferències en l’espai i en el temps”.

El llibre, publicat sota el segell d’Editorial Montflorit, ha estat dissenyat per Ramon Sauló per tal de donar una presentació atractiva als anteriors textos i fotografies, tot respectant-ne els continguts inicials. Els diferents espais ara han estat redistribuïts en tres grans apartats: a La columna vertebral s’agrupen els llocs més emblemàtics que van des dels Quatre Cantons fins al cementiri, resseguint l’antiga carretera a Sant Cugat; a Òrgans vitals hi ha aquells altres espais significatius dins del casc urbà, mentre que a Extremitats es dóna fe d’aquells indrets fora del terme habitat, com Sant Iscle o la font d’Adam i Eva, que li han atorgat identitat.

La publicació vol ser un nou document literari i gràfic que ajudi a fer memòria de la història més recent de Cerdanyola i de les grans transformacions urbanístiques, sobretot en la darrera meitat del segle XX. La doble mirada vol convidar el lector a afegir-hi la seva visió personal i a estimular-li els records de què hi feia, així com a retrobar-se amb els llocs que potser ara transita amb la indiferència de la rutina.

Grau indica que el llibre vol ser un punt de partida per a altres activitats relacionades amb la memòria històrica i geogràfica, a més del possible aprofitament didàctic. Amb aquest propòsit, se n’ha fet una edició susceptible d’ampliar segons les demandes populars. En aquest sentit, pensa que pot ser una bona eina per treballar a les escoles.

El llibre surt a la venda la propera setmana a les llibreries L’Aranya, L’Escola i Èfora, i també al Bar Grau i a l’Estanc Altayó. Per a qualsevol comanda especial, cal entrar al contacte del web www.isidregrau.net.