Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Jaume Carbonell: "cal una escola de qualitat i amb més recursos, però també dife...
Jaume Carbonell: "cal una escola de qualitat i amb més recursos, però també diferent"

Jaume Carbonell: "cal una escola de qualitat i amb més recursos, però també diferent"

2 d'abril de 2014 a les 23:04

Jaume Carbonell, director de la revista Cuadernos de Pedagogía, reclama una profunda reflexió sobre el model educatiu per adaptar-se als canvis socials i tecnològics. El pedagog indica que les retallades són injustificades i en moltes ocasions opcions ideològiques, però considera que els sindicats de docents i els moviments reivindicatius han de qüestionar el model d'escola perquè cal que sigui "de qualitat i amb més recursos, però també diferent".

El pedagog Jaume Carbonell constata la imprevisibilitat social i educativa del futur i la necessitat d'adaptar a aquest món canviant els models educatius en un context de creixent augment de desigualtats. Així, Carbonell recorda que Catalunya és un dels països europeus amb major pobresa infantil i amb una taxa de població jove que ni treballa ni estudia i frega el 25%. El pedagog remarca que quan una família pateix econòmicament afecta al rendiment i resultat escolar de l'alumne.

Carbonell apunta l'existència de tres grups d'alumnes: el de fracàs o abandó escolar; el que es gradua en ESO o Batxillerat i que cada cop es desplaça més cap a la formació professional amb uns cicles formatius que guanyen prestigi; i el grup dels universitaris que han d'estar en constant formació i que han d'allargar amb postgraus i màsters la seva etapa d'educació superior.

Tot això en un moment de canvi d'època en què augmenta la complexitat, la celeritat i la incertesa i on també es multiplica la quantitat d'informació a disposició de la ciutadania. Jaume Carbonell fa referència a un informe britànic que remarca que s'estan formant "estudiants per feines que encara no existeixen, amb tecnologies que no s'han inventat per solucionar problemes que no podem imaginar".

Aclarir dubtes

En aquest sentit, el pedagog apunta que la funció de l'escola i el mestre canvien, però no s'elimina, i que una de les principals funcions és aclarir els dubtes. Així, Carbonell indica que cada cop hi ha més informació i més fàcil accés a aquesta informació, però això no significa accedir a coneixement. Una de les funcions del mestre ha de ser orientar l'alumne per triar informació rigorosa i contrastada i transformar-la en coneixement.

Per al director i cofundador de Cuadernos de Pedagogía cal insistir en el triangle escola-família-comunitat perquè l'educació va més enllà de l'escola i ha de comptar amb la implicació dels pares i mares i la seva integració en la comunitat a la qual pertany. Així, Carbonell considera que el model participatiu dels Consells Escolars "està mort" i cal trobar noves estructures que potenciïn una participació real en què les famílies siguin escoltades.

Per la seva banda, l'escola ha de comptar amb un seguit de requisits per ser de qualitat entre els que hi ha tenir un projecte sòlid i disposar d'un equip de mestres que treballi de forma cooperativa. Altres requisits són fomentar una relació empàtica entre mestre i alumne, tenir una dotació de recursos i condicions escolars adequades en qüestions com les ràtios d'alumnes per aula o una plantilla professional adequada, i assolir un professorat ben triat i format.

Carbonell va realitzar ahir aquesta xerrada a l'Ateneu organitzada per Procés Constituent i la Plataforma d'Ampes de Cerdanyola va anunciar durant l'acte la celebració d'una xerrada-debat amb el títol Què està passant amb l'educació a Cerdanyola. La taula rodona es farà el 8 d'abril a les 19 hores a l'Ateneu.

Galeria d'imatges