Joan Carreras, o la passió per escriure d'un autor que sempre es planteja reptes literaris
27 de novembre de 2015 a les 11:00L'escriptor i periodista Joan Carreras presenta la seva passió per escriure en la sessió del cicle Cafè amb Lletres per mostrar la seva darrera novel·la, "L'àguila negra", el relat de la vida de Marià Solvell amb què va guanyar la darrera edició del premi Sant Jordi. Els reptes literaris d'una novel·la amb una història punyent que és un cant a una vida que mai no és perfecta van ser les notes destacades de la presentació.
Audios
26-11-2015 Joan Carreras 1
26-11-2015 Joan Carreras 2
L'àguila negra narra la vida de Marià Solvell des de la infància a la vellesa i dels seus dos grans amors, l'apassionat, el de la volcànica Teresa, i l'assenyat, el de la convencional Anna Maria. La novel·la és un cant a la vida sabent que és imperfecta i que a la felicitat l'acompanya també la desgràcia.
Joan Carreras remarca la seva passió per l'escriptura i per plantejar-se reptes literaris a cada nova obra. L'autor explica que sempre intenta fer coses noves en cada novel·la i que si a Carretera secundària va rebre crítiques de lloança als seus diàlegs, a la següent novel·la, Cafè Barcelona, va decidir que no n'hi hauria. El repte a L'àguila negra era relatar tota la vida d'una persona. A més, aquest relat biogràfic es presenta en dues línies temporals que presenten, cadascuna d'elles, una manera d'escriure diferent: la present, amb un llenguatge trepidant, i la retrospectiva, amb frases més llargues i elaborades. Joan Carreras remarca, però, que l'estil ha d'estar al servei de la història i que, de fet, "no s'ha de notar gaire".
El protagonista de la novel·la, Marià Solvell, viu al llarg de la seva vida dos grans amors, una relació més apassionada i visceral i una altra més serena i convencional. L'autor explica que el protagonista ha de triar i això té conseqüències perquè "la vida és un conjunt de decisions constant".
En aquest relat biogràfic, Carreras repassa bona part dels grans esdeveniments històrics del país perquè Marià Solvell viu des de la vaga de tramvies del 51, a l'execució de Salvador Puig Antich, els Jocs Olímpics o la gran manifestació de la Diada de 2012. El protagonista, però, no participa activament en aquests esdeveniments històrics. L'autor explica que el seu relat és la història de la gent no compromesa durant el franquisme, que era la majoria de la gent i que "tenia prou feina amb viure la vida".
Passió per escriure
Carreras va remarcar al llarg de la xerrada, cleebrada a la sala Granados de la Biblioteca Central, la seva passió per escriure, que l'ha fet renunciar a la comoditat d'un bon sou garantit com a directiu a la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió -ha estat director del Canal 33 o impulsor del 3cat24, entre d'altres- per dedicar-se plenament a la literatura. Un autor apassionat, però que no sacralitza la literatura. "Qui diu que no es pot llegir al metro? O estirat cap per a avall al sofà?", s'interroga un Carreras que manifesta la importància que els lectors facin seves les històries i completin per si mateixos allò que l'autor no detalla completament. Tot i ser periodista i guionista, Carreras explica que no treballa amb escaletes, sinó que les seves novel·les flueixen de la escriptura i reescriptura i, de fet, aquest és el seu consell als lectors que volen escriure: l'única manera de fer-ho és escrivint.
Després de la sessió amb Joan Carreras, la darrera irrupció estelar a les lletres catalanes tancarà el Cafè amb Lletres 2015. Milena Busquets presentarà També això passarà el 17 de desembre, una narració autobiogràfica escrita després de la mort de la seva mare, l'editora Esther Tusquets. Commovedora, intensa, emocionant i divertida, També això passarà parla de la pèrdua, l’amor, l’amistat o el sexe en el que ha estat un dels grans èxits literaris de l'any tant en català com en castellà.