Joan Josep Nuet (CeC-Podem): “volem revertir les retallades per afrontar les necessitats immediates de la gent”
13 de desembre de 2017 a les 13:03Joan Josep Nuet, número 5 de la candidatura de Catalunya en Comú-Podem i membre de la Mesa del Parlament en aquest últim mandat, es mostra convençut que la seva formació serà la més determinant en el pròxim Parlament i destaca que la seva principal línia vermella serà revertir les retallades i trencar la política de blocs.
Joan Josep Nuet participava aquest dimarts, 12 de desembre, en un acte celebrat a l’Ateneu sobre les propostes d’educació de la formació liderada per Xavier Domènech. Nuet destaca que a l’últim mandat s’han consolidat els 2.300 milions d’euros de retallades socials, 700 d’ells destinats a educació, quan les forces independentistes tenien majoria absoluta i amb dues formacions d’esquerra, ERC i CUP, donant suport al govern.
La prioritat per a Nuet és revertir aquesta situació i creu que per això cal un govern estable al qual CeC-Podem només donarà suport si s’aposta per les polítiques socials. Darrera els 2.300 milions de retallades, subratlla Nuet, hi ha cares d’estudiants, de mestres, d’infermeres, de dones mortes per falta d’inversió en polítiques de gènere... i no poden esperar a que arriba o no la independència perquè hi ha gent que no arribi a final de mes”.
Joan Josep Nuet indica que no renuncien al referèndum però al febrer cal un govern que impulsi la posada en marxa de la Renda Mínima d’Inserció, que eviti que les empreses marxin o que aposti per la construcció d’escoles i un president que visqui a Catalunya.
Per a Nuet, les polítiques socials han estat “les grans oblidades” dels anys del procés, però només CeC-Podem en parla en aquesta campanya electoral quan Catalunya és el territori amb les taxes universitàries més altes, decidit per una persona que va en llocs capdavanters de la llista d’ERC, en referència a Antoni Castellà, exsecretari d’Universitats i Recerca.
Joan Josep Nuet creu que CeC-Podem serà el grup més determinant en el pròxim Parlament de Catalunya i tindrà com a línia vermella la ruptura de la política de blocs perquè “ningú pot governar contra la meitat” del país. Així, el candidat dels Comuns indica que “els independentistes hauran de renunciar a la unilateralitat i el bloc del 155 a la repressió”. Nuet desconeix qui serà el pròxim president de la Generalitat, però si augura que no es dirà ni Puigdemont ni Arrimadas, sense descartar que sigui el cap de llista de la seva formació, Xavier Domènech.
L'educació ha deixat de ser ascensor social
Pel que fa estríctament a l’educació, des de CeC-Podem apunten que a Catalunya hi ha 1.017 barracons en centres educatius, un 34% del professorat interí i unes retallades mantingudes que només han vist augments pressupostaris en el finançament dels concerts amb escoles privades,
Araceli Vinyes, candidata número 35 i exprofessora de l’institut Forat del Vent, remarca que Catalunya és un dels territoris més desiguals de la Unió Europea amb un 25% de nens i adolescents que són pobres, fet que ha provocat que a les escoles arribessin cada dia nens mal alimentats i que els centres educatius es convertissin de vegades en assistencials. Vinyes es pregunta com un nen que ha patit un desnonament pot estar motivat en un aula amb ràtios a l’alça en detriment de l’atenció als alumnes.
Joan Berlanga, regidor a l’Ajuntament de Sabadell, destaca que els Ajuntaments del canvi estan obligats a actuar substituint les obligacions d’una Generalitat que no inverteix en una educació que ha deixat de ser ascensor social quan anar a la universitat pot costar 1.800 euros en taxes o formar-se en anglès anar a una acadèmia amb preus prohibitius per a moltes famílies. En aquest sentit, la candidata 23 de CeC-Podem, Cristina Bedmar, aposta per retornar als preus de 2011 i aplicar una progressivitat en la taxa universitària fins arribar a la gratuïtat. Bedmar remarca que cal apostar per un model universitari d’igualtat d’oportunitats i comenta que ERC i PSC aposten per un model elitista quan incorporen a les seves llistes als exmembres d’Unió Antoni Castellà i Ramon Espadaler, respectivament.
Tres querelles i 5 delictes pendents
D’altra banda, Joan Josep Nuet recorda que, com a exmembre de la Mesa del Parlament, ha de respondre a tres querelles i està acusat de 5 delictes per ser conseqüent ja que no és “independentista però si demòcrata”. Nuet indica que hi ha un estat demofòbic governat de forma absolutista pel PP amb suport de C’s que no es pot permetre que continuï amb “accions de venjança que acabarien amb la nostra cultura”, però també una declaració independentista sense legitimitat democràtic i que s’ha demostrat que no hi havia res preparat i “ens ha portat a perdre l’autonomia”.