Joies de Picasso, Gargallo, Smith i Hugué, al MAC Can Domènech
10 d'abril de 2015 a les 11:31L'exposició, que es pot visitar fins al 31 de maig al Museu d'Art de Cerdanyola, s'endinsa en l'art de l'orfebreria en connexió amb el món escultòric amb 11 peces creades per 4 artistes catalans força destacats en la primera meitat del segle XX.
Audios
10-04-2015 Josep Maria Romero
Joies de Picasso, Gargallo, Smith i Hugué arriben al MAC Can Domènech en una exposició que s'endinsa en l'art de l'orfebreria en connexió amb el món escultòric. Joies d'escultor és una mostra d'11 peces creades per 4 artistes catalans força destacats en la primera meitat del segle XX.
La col•laboració de la Fundació Joan Abelló, de Mollet del Vallès; Thermàlia, de Caldes de Montbui; la Fundació Palau, de Caldes d’Estrac; i el Museu d’Art de la nostra ciutat ha permès crear l’exposició que forma part del programa Coincidències Insòlites de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació.
L'orfebreria ha passat per èpoques molt diverses: de màxim esplendor, considerada com un art i un símbol de poder, i èpoques en les que ha estat menystinguda, considerada com una simple artesania. Però durant el modernisme, segons explica el director del MAC-Can Domènech, Josep Maria Romero, es torna a reivindicar i cobra un nou vigor amb l'interès de tot un seguit d'artistes de primer nivell.
La selecció de peces de Pablo Picasso, Pau Gargallo, Manuel Hugué i Ismael Smith, que s'exposa fins al 31 de maig al Museu d'Art de Cerdanyola, permet descobrir com tot un seguit d'escultors de la primera meitat del segle XX s'endinsa en l'art de les joies.
La "Coincidència insòlita"
El programa Coincidències Insòlites té com a principal objectiu posar en diàleg diversos museus de la xarxa. En aquesta ocasió, la coincidència neix de dues peces que es troben habitualment als museus de Cerdanyola i de Caldes de Montbui. Es tracta de dues argolles de fulars de Manolo Hugué i Ismael Smith a partir de les quals va sorgir la idea d'organitzar una mostra de joies.
La directora del Museu Thermalia, Anna Monleón, i el del MAC, Josep Maria Romero, expliquen que ambdós artistes dissenyaven aquestes joies per portar-les ells mateixos o regalar-les als seus familiars i amics.
Malgrat no haver coincidit, tots dos van estar a París a principis del 1900 i allà va ser on van començar a treballar l'orfebreria. Les seves joies són veritables obres escultòriques, en el cas d'Smith amb un caràcter molt simbòlic.
Per a Romero és una satisfacció poder acollir a la ciutat una petita exposició amb obres d'artistes tant destacats. Picasso i Gargallo, tot i ser més coneguts per altres facetes artístiques, també van treballar la joieria. De Picasso es poden veure al MAC dues peces, fetes en terracuita, que simbolitzen com l'amistat perdura més enllà de la mort. I és que es tracta de dues peces que l'autor va regalar a la dona i la filla del seu amic Manolo Hugué després de la seva mort. Als medallons s'aprecien temàtiques habituals en Picasso com són la tauromàquia.
Pel que fa a les obres de Gargallo, es poden veure una medalla commemorativa feta amb motiu de l'Exposició Universal i un medalló, que originàriament era un anell, que recorda molt a les màscares de l'artista; un treball que parteix del modernisme per endinsar-se en l'avantguarda.
Altres activitats
Joies d’Escultor inicia el seu periple al MAC de la nostra ciutat, on hi serà fins al 31 de maig, per després visitar la resta dels museus participants.
A més, en el marc de l'exposició s'organitzaran altres activitats com un taller de joieria, diumenge vinent, o la conferència La ciutat enjoiada de l'especialista en modernisme de la UAB, Teresa Sala, el proper 22 d'abril.
Coincidint amb la Festa Major del Roser de Maig, joiers del municipi faran una reproducció de les joies de les Dames dels Vitralls.