Jordi Gassiot: "el procés per l'ocupació del rectorat de la UAB és un judici polític per atemorir"
21 de setembre de 2016 a les 13:14Jordi "Koki" Gassiot, veí de Cerdanyola, és un dels encausats entre les 27 persones investigades arran de l'ocupació del rectorat de la UAB al 2013 i pels quals la Fiscalia demana més de 325 anys de presó. Gassiot reclama la solidaritat ciutadana en un procés que considera vol atemorir la comunitat universitària perquè no es mobilitzi.
Audios
21-09-2016 Jordi Gassiot (Participar en una roda de premsa)
21-09-2016 Jordi Gassiot (Judici polític)
21-09-2016 Entrevista amb Jordi Gassiot
La Fiscalia demana fins a 11 anys i cinc mesos de presó per les 27 persones, 25 estudiants, un professor i un treballador d'administració i serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investigats per l'ocupació del rectorat l'abril de 2013 com a protesta per l’incompliment per part d’una bateria de mocions aprovades pel Claustre de la Universitat. La Fiscalia els acusa dels delictes de desordres públics, violació de domicili d'una persona jurídica, danys a béns públics i coaccions per impedir als treballadors accedir als seus llocs de feina. També els imputa l'agreujant de planificació o conspiració.
Jordi Gassiot és el membre de personal administratiu i de serveis encausat en aquest procés tot i que, remarca, no va participar en l'ocupació, sinó que va prendre part en una roda de premsa de suport a les reivindicacions dels ocupants. Gassiot destaca que aquestes reclamacions, en un context de retallades, eren el compliment d'acords aprovats al Claustre de la UAB, "coses normals no reivindicacions eixelebrades":
Jordi Gassiot indica que va participar en aquella roda de premsa en representació de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) com a membre del personal d'administració i serveis. El cerdanyolenc remarca que totes les seccions sindicals, i de fet tota la comunitat universitària, li dona suport. Gassiot era en aquell moment membre del Comitè d'Empresa de la UAB en representació del personal d'administració i serveis i en l'actualitat forma part de la coordinadora nacional confederal de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).
Caps de turc utilitzats per donar exemple en un procés polític
Per a Gassiot, els 27 encausats en aquest procés són caps de turc que s'utilitzen per donar exemple entre la comunitat universitària amb "acusacions sense proves ni fonament jurídic". Per al cerdanyolenc, la petició de la fiscalia és pròpia "d'un cas de terrorisme o un assassinat" i no d'una protesta a una universitat. Gassiot apunta que en aquest cas el mateix procés "és el càstig" ja que no creu que hi hagi sentències condemnatòries i l'objectiu final "és atemorir". L'encausat indica que "no hi ha base per una sentència" i s'intenta "fer un procés dur, llarg i penós per tenir tota una sèrie de gent atemorida: el càstig és el propi procés".
En aquest sentit, Gassiot es congratula de la decisió de la nova rectora de la UAB, Margarita Arboix, de retirar la denúncia per via penal ja que "fa tornar el sentit comú" i les coses al seu lloc: que els conflictes de la Universitat s'han de solucionar a la Universitat.
Solidaritat ciutadana
Gassiot espera la solidaritat ciutadana davant el que defensa que és un atac "no contra 27 persones, sinó a als principis bàsics de la democràcia" i llibertats tant rellevants com les d'expressió, manifestació o sindical. El cerdanyolenc indica que fins i tot la gent que no està en absolut d'acord amb el que es defensava hauria de donar suport i apunta que es pot fer amb la firma de manifestos, suport a les mobilitzacions o, en el cas dels Ajuntaments, l'aprovació de mocions que demanen l'absolució dels encausats, cosa que ja ha fet el de Cerdanyola i que Gassiot considera especialment rellevant perquè la UAB està al municipi de Cerdanyola.