Jordi Puig ens apropa a la tècnica del retrat fotogràfic
17 de juny de 2013 a les 13:06Donar el protagonisme a la ciutadania per un dia i deixar testimoni de les petites històries d’aquestes persones és un dels principals objectius del fotògraf cerdanyolec Jordi Puig que, dins el marc de l’exposició Cara a cara del MAC Can Domènech, oferia dijous una xerrada-demostració sobre els seus treballs.
Jordi Puig, nascut a Cerdanyola el 1963, es dedica des de fa 10 anys a realitzar fotografies de col·lectius diversos mitjançant trobades ja establertes. És el cas, per exemple, de la mostra de retrats d’amos i mascotes realitzada a Cerdanyola l’any 2008.
Expert en el gènere del retrat, Jordi Puig assegura que el que més l’interessa és la relació amb les persones que fotografia. Es tracta d’una recerca de la condició humana i de les seves històries.
Puig explica que habitualment fa servir tècniques clàssiques de fotografia per tal de que no hi hagi cap efecte. Vol que el fotògraf desaparegui totalment per donar el protagonisme absolut a la persona fotografiada; vol que el retratat parli i expliqui la seva història a través només d’una imatge.
La gran història està formada per històries petites, diu Jordi Puig. I aquest és, precisament, l’èxit de les convocatòries de l’artista. Assegura que es dóna cita a la ciutadania en un acte que s’allunya del llenguatge artístic amb una aparença d’acte lúdic i popular en el que s’ofereix a la persona l’oportunitat d’explicar alguna cosa sobre sí mateixa.
La xerrada s’emmarcava en el programa d’activitats complementàries a l’exposició “Cara a cara”, del Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona. La mostra explora el gènere del retrat a partir del fons de la Col·lecció Foto Colectania, que conté fotografia espanyola i portuguesa des dels anys cinquanta del segle XX fins a l’actualitat. Presenta obra de 25 fotògrafs de referència, textos, un espai de documentació, un servei educatiu a càrrec d’A Bao a Qu, i activitats vinculades.