Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Jordi Savall converteix el monestir de Poblet en escenari musical i poètic
Jordi Savall converteix el monestir de Poblet en escenari musical i poètic

Jordi Savall converteix el monestir de Poblet en escenari musical i poètic

9 d'agost de 2013 a les 14:08

El músic de Bellaterra Jordi Savall és l'ànima del I Festival de Música Antiga de Poblet que, sota el títol de Mil i Una nits de Músiques, es celebrarà entre el 15 i el 17 d'agost. El certamen vol ser també un homenatge a la dona de Savall, la soprano Montserrat Figueras, que va morir al novembre de 2011.

El conjunts Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations dirigits per Jordi Savall oferiran tres nits d'estiu ben especials a un recinte històric de categoria mundial: el Reial Monestir de Poblet , distingit com a Patrimoni Mundial per la UNESCO des de 1991.

La nit inaugural del festival serà la del Somni d'una nit d'estiu i Jordi Savall i l’orquestra Le Concert des Nations oferiran un concert sobre les músiques vinculades a la poesia de William Shakespeare de dos compositors barrocs anglesos del segle XVII: Matthiew Locke i Henry Purcell . Serà temps de danses elegants i aires anglesos, amb fragments recitats pels actors Josep Maria Pou i Sílvia Bel.

La segona nit, la del dia 16, serà el moment de la viola de gamba, l'instrument revitalitzat per Jordi Savall que interpretarà algunes de les més belles peces del repertori per a aquest instrument, entre d’altres, dels mestres francesos del segle XVII Monsieur de Sainte-Colombe (1640-1700) i Marin Marais (1656-1728). La viola de gamba va ser un instrument oblidat a finals del segle XVIII i Savall destaca que és un instrument amb una sonoritat propera a la veu humana que li confereix una especial tendresa i capacitat d'emoció.

I Festival de Música Antiga de Poblet es tancarà amb un repertori de música religiosa de les Cantigas de Santa María del codi del joglar gallec Martin Codax –de segona meitat del segle XIII- al temps del rei castellà Alfons X el Savi, io que també inclourà el Llibre vermell de Montserrat, cèlebre recull de cançons i danses dels segles XIII i XIV dels pelegrins que pujaven al monestir català de Montserrat. Savall indica que aquests dos cançoners de músiques i textos dedicats a la Verge Maria són dues obres cabdals de la música medieval hispànica i uns referents de la música religiosa, que no litúrgica. A la monòdia de les Cantigues, s’hi contraposa la polifonia de les danses i les cançons del Llibre Vermell de Montserrat que els pelegrins cantaven i ballaven durant les vigílies nocturnes a l’església.