Jordi Savall: “més que mai ens caldria recuperar el meravellós poder de la música”
26 de febrer de 2025 a les 12:10La primera lliçó magistral de Jordi Savall com a doctor honoris causa de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha fet una defensa de la música, i per extensió la cultura i l’art, com a mitjà de comunicació, pont entre cultures i base educativa en un món amb gravíssimes crisis que ha de sobreviure a la postveritat i la negació de la realitat.
Jordi Savall destacava que “més que mai ens caldria recuperar el meravellós poder de la música” en l’acte de nomenament com a doctor honoris causa de la UIB per fer front a un “món desfigurat i embogit per la pol·lució de les plataformes mediàtiques” on cada dia és més difícil “sobreviure a una massa infinita de postveritats o simplement de negació extrema de la veritat dels fets reals”
Jordi Savall, veí de Bellaterra i considerat un dels principals referents mundials de la música antiga, insisteix en el poder de la música com a mitjà de comunicació i recorda que es tracta del “primer llenguatge que entén l’infant de acaba de néixer” i que “parla al cor”. De fet, en aquesta llicó magistral, Savall considera que la música de l’edat mitjana és un llenguatge comú entre Orient i Occident i que es tracta “probablement de l’únic pont possible que ens queda per establir un veritable diàleg intercultural” .
El fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), la Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989), apunta que vivim en “una època de gravíssimes crisis política, econòmica, ètica, social i cultural” amb una joventut en “situació de gran precarietat” i subratlla que la cultura, l’art i la música són útils a la societat perquè són la base de l’educació que “ens permet realitzar-nos personalment” i ser presents en un món globalitzat.
Savall ha lamentat que a Espanya no hi ha “un ple reconeixement institucional de la gran importància del nostre patrimoni musical històric malgrat que hi ha un creixent interès a tot el món per les músiques barroques, renaixentistes i medievals”. El músic indica que hi ha una “gravíssima desatenció”, de la qual “no hi ha una clara consciència”. Davant d’això, Jordi Savall reivindica una política cultural amb “valor, projecte i voluntat” que no reconeix en els responsables polítics “des de temps remots”.
El bellaterrenc insisteix en què “ tots, i en especial les universitats, tenim la responsabilitat de desenvolupar l’educació, la difusió de la cultura, i de promoure un art útil per a la societat, un art que mitjançant la bellesa, la gràcia, l'emoció i l'espiritualitat pot tenir el poder de transformar-nos i fer-nos més sensibles i solidaris”.
Lligams entre Savall i les Illes Balears: la Mediterrània, el Cant de la Sibil·la i Ramon Llull
La vicerectora de Projecció Cultural de la UIB, Magdalena Brotons, ha actuat com a madrina de Savall en l’acte d’investidura, tot destacant tres aspectes de la trajectòria del músic: la Mediterrània com a bressol de cultures, amb especial atenció a les tradicions sefardites i morisques; la dedicació que al llarg dels anys ha tingut en l’estudi i la promoció del Cant de la Sibil·la, en estreta col·laboració amb la soprano Montserrat Figueras, i, finalment, l’interès per la figura del filòsof i místic balear Ramon Llull.