José Bergamín protagonitza una jornada a la UAB en què es presentarà la nova Càtedra de l'Exili Literari Republicà
12 de febrer de 2025 a les 9:41El Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL-CEDID) de la UAB organitza aquest 13 de febrer el col·loqui internacional «José Bergamín i les arts màgiques del vol», que aplegarà intel·lectuals i acadèmics de diferents procedències per dissertar sobre l'obra de l'assagista, dramaturg i poeta Bergamín (1895-1983), coetani de la generació del 27 i figura destacada de l'exili literari republicà.
La conferència inaugural, a les 9.30 h, serà pronunciada pel filòsof i historiador de l'art francès Georges Didi-Huberman. Es presentarà, a més, la Càtedra de l'Exili Literari Republicà (CEXLIR) que la UAB ha creat recentment. La trobada es desenvoluparà a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.
José Bergamín va ocupar un càrrec al Ministeri de Treball del primer govern de la segona república espanyola i, durant la Guerra Civil, va presidir l'Aliança d'Intel·lectuals Antifeixistes. Després del conflicte, l'exili el va dur a Mèxic, Veneçuela i França en dos períodes, fins tornar definitivament a Espanya el 1970. Va fundar la revista España Peregrina, publicació literària que recollia textos d'escriptors exiliats. Entre la seva obra, destaca la producció d'assajos sobre nombrosos temes literaris, culturals i polítics.
La jornada començarà a les 9 h amb la presentació de la nova Càtedra de l'Exili Literari Republicà (CEXLIR) per part del professor Manuel Aznar, catedràtic de literatura espanyola de la UAB i director de la Càtedra; José Ramón López García, director del Grup d'Estudis de l'Exili Literari; Marta Prat, directora del Departament de Filologia Espanyola; i Margarita Freixas, degana de la Facultat de Filosofia i Lletres. Seguidament, a les 9.30 h, Didi-Huberman, un dels principals pensadors actuals sobre la imatge i l'art, pronunciarà la seva ponència, titulada "Escàndol de l'aire".
La trobada continuarà amb pres taules rodones consecutives. La primera, a les 11.30 h, tractarà sobre temes com la relació de Bergamín i Agustín García Calvo, els darrers textos teatrals trobats de Bergamín o els seus textos sobre "l'analfabetisme", i aplegarà a Paula Pérez Rodríguez, del Madrid Institute for Advanced Study; Pedro G. Romero, artista, assagista i investigador; Jordi Carmona, professor de la Universitat de Granada; i Teresa Santa María, de la Universitat Internacional de La Rioja.
La segona, a les 16 h, s'aproparà a la relació amb Pablo Picasso, la polèmica amb Juan Larrea o "l'evangeli d'esquerres" de Bergamín, i aplegarà Carmen Domínguez, de la Università di Padova; Míryam Vílchez, del GEXEL-UAB; Iván López Cabello, hispanista de la Université de Bretagne Occidentale; i Manuel Aznar, director de la nova càtedra. Finalment, la tercera taula rodona, a les 18.30 h, comptarà amb la participació d'Abelardo Linares, director de l'editorial Renacimiento, i l'escriptor José Esteban, que conversaran com a experts en l'obra de Bergamín.