Josep Maria Flotats dedica a tot el món teatral el doctorat honoris causa de la UAB
28 de juny de 2017 a les 9:47Josep Maria Flotats, referent del món teatral al nord i al sud dels Pirineus, ha dedicat el seu doctorat honoris causa als seus formadors i companys de professió. Al seu discurs ha repassat els seus inicis al teatre francès.
Audios
28-06-2016 Josep Maria Flotats
Com un homenatge al teatre en general i amb un agraïment als seus formadors i companys de professió Josep Maria Flotats va ser investit com a doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en una cerimònia realitzada ahir a la sala d'actes del Rectorat. El nomenament va ser aprovat pel Consell de Govern de la UAB a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres. La padrina del doctorand ha estat Roser Gauchola, professora del Departament de Filologia Francesa i Romànica. Flotats, un referent en l'àmbit dramàtic al nord i al sud dels Pirineus, ha rebut a la UAB el seu primer doctorat honoris causa.
Josep Maria Flotats ha fet un repàs a la seva trajectòria i ha atribuït "a la providència" els seus èxits personals i professionals.
Per a l'artista, el doctorat és "com un homenatge, un reconeixement que, a través de la meva persona, es ret al teatre en general, a totes les persones que viuen, i malviuen, d’aquest tan bell i dissortat ofici". També s'ha preguntat quin teatre hauria pogut fer ell sense els mestres que l'han format, els directors que l’han dirigit, i els actors i les actrius amb qui ha compartit escenari, per això, els ha dedicat el doctorat honoris causa recordant "aquests temps tan difícils, on un estudi recent assenyala que només el 8% dels actors d’aquest país poden viure de la seva professió".
Segons relata, quan li van anunciar que havia estat proposat per un Honoris Causa es va sorprendre tant que no ho acabava d'entendre i es va mostrar lacònic i poc entusiasta davant la notícia. Aleshores va buscar el seu currículum i va constatar l'extensió del mateix. Va anar desgranant tots els fets que el van portar finalment a dedicar-se a la cultura i al teatre i va veure el paper tan destacat que ha tingut la providència en la seva vida personal i professional
Flotats remarca que "de cada obra de teatre que he fet, la providència n’ha estat sempre l’artífex" i afegeix que si parla de la providència és perquè sempre he tingut la sensació que tot "m’era donat fàcilment, regalat gairebé". Afegint que "si alguna cosa, però, he tingut sempre molt present ha estat la de no desmerèixer, d’estar a l’alçada de totes aquestes magnífiques oportunitats, d’aquests excepcionals regals, de ser-ne digne i agraït, multiplicant esforç, dedicació i humilitat. Amb la voluntat d’alçar cada cop un pèl més el llistó al servei de l’art".
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha remarcat que tot i els indiscutibles mèrits professionals del doctorand, el més destacat són els "seus mèrits personals" perquè sempre treballa perquè l'endemà sigui millor, sobretot en cultura. Per tant, és "un honor i un privilegi" per a l'Autònoma que Flotats formi a partir d'ara part del seu Claustre.
Fructífera trajectòria
Josep Maria Flotats es va formar a l'Escola Nacional Superior d'Art Dramàtic d'Estrasburg i amb la incorporació posterior a diferents companyies d'Estrasburg i París. El 1981, va ingressar a la Comédie-Française i, un any més tard, hi va ser nomenat membre sociétaire. Un cop acabada la seva vinculació a la Comédie-Française, va continuar la seva carrera a Madrid i a Barcelona, on va ser director escènic del Teatre Reial i fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya. Va crear també la Companyia Flotats i la productora Taller 75, SL.
La seva activitat ha destacat tant en l'àmbit de la interpretació com en la direcció, la traducció, la creació teatral i l'adaptació d'obres originàriament concebudes per a altres mitjans. Destaquen, entre d'altres, fites com la representació de Dom Juan ou le Festin de pierre de Molière al Gran Teatre del Liceu el 1983, la traducció de l'obra Arte de Yasmina Reza o la creació de l'espectacle Ara que els ametllers ja són batuts a partir del text de Josep Pla. A més, al llarg de la seva trajectòria, ha treballat els textos dels autors més destacats tant de la tradició francesa (Corneille, Racine o Molière) com universal (Sòfocles, Shakespeare, Arthur Miller, etc.).
Aspecte formatiu
La seva tasca ha tingut també un aspecte formatiu important. Com a fruit de la seva experiència personal de joventut, en un temps en què la formació d'actors a Espanya era difícil, va procurar sempre incorporar joves intèrprets en les seves produccions, sobretot quan va tornar a Catalunya i, amb la seva companyia, va realitzar muntatges com ara El despertar de la primavera, Cyrano de Bergerac o Per un sí o per un no. En aquestes produccions, hi van debutar joves que avui són referents en l'escena catalana.
Flotats, gran difusor de la cultura francesa a Catalunya i a Espanya i viceversa, també té la nacionalitat francesa i simbolitza la síntesi perfecta de tres llengües i tres cultures, tot esdevenint un prototip perfecte de trilingüisme i d'interculturalitat. L'any 2015, va impartir la conferència inaugural de les XXVIIenes Jornades Pedagògiques sobre l'Ensenyament del Francès a Espanya, organitzades entre altres organismes i institucions pel Departament de Filologia Francesa i Romànica i l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB.
El nou doctor honoris causa de la UAB ha rebut algunes de les distincions culturals més destacades de França i d'Espanya, com ara el nomenament com a Oficial de la Legió d'Honor per part del president de la República Francesa, el nomenament com a Oficial de les Arts i les Lletres per part del ministeri de cultura francès, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts d'Espanya.