Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Josep Maria Pou encarna Sòcrates, emblema vigent de la democràcia
Josep Maria Pou encarna Sòcrates, emblema vigent de la democràcia

Josep Maria Pou encarna Sòcrates, emblema vigent de la democràcia

1 d'abril de 2016 a les 13:31

Josep Maria Pou interpretarà al filòsof Sòcrates aquesta nit en un Teatre Ateneu convertit en un àgora de l'Antiga Grècia en la que es recrearà el judici pel qual va ser condemnat a mort el que ha estat considerat pare del pensament occidental. L'espectacle, que s'emmarca en la celebració a la ciutat del Dia Mundial del Teatre, començarà a les 21h.

Audios

01-04-2016 Alberto Iglesias

01-04-2016 Entrevista Alberto Iglesias

Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano és un text escrit per Mario Gas i Alberto Iglesias i portat a escena per l'actor Josep Maria Pou acompanyat per l'elenc integrat per Carles Canut, Amparo Pamplona, Pep Molina, Alberto Iglesias, Ramon Pujol i Guillem Motos.

Tots ells donen vida a una història que ens trasllada al 399 aC quan un jurat popular condemna a Sòcrates a la mort després d'haver denunciat la corrupció a Atenes i haver advertit sobre el paper supersticiós i manipulador de la religió oficial.

Les reflexions de Sòcrates, considerat un savi que es va caracteritzar per la recerca de la veritat mitjançant el diàleg, la moral, l'honestedat i la justícia, arriba als nostres dies amb la veu de Pou i en plena actualitat. El coautor del text i intèrpret de l'obra, Alberto Iglesias, considera que Sòcrates continua sent una figura actual perquè, malauradament, els poders fàctics ens condueixen "per camins que s'allunyen de l'honestedat, de la justícia, de la igualtat i fins i tot de la sensatesa".

L'obra posa de manifest el pensament de Sòcrates que sempre parteix d'una pregunta que incideix en el no coneixement. De fet, és molt coneguda la irònica expressió amb la que la humanitat reconeix avui en dia la seva suposada ignorància: "Tan sols sé que no se res". I es que Sòcrates mai donava per feta cap veritat establerta i considerava que tothom ha d'arribar a les seves pròpies conclusions, el que li va portar a no escriure mai els seus pensaments.

Alberto Iglesias explica que en l'obra també es posa de relleu el perill de la rumorologia i la venjança que poden conduir a la mort d'un ciutadà, com és el cas de Sòcrates, sense una base acusatòria amb fonament.

Binomi excepcional: Mario Gas-Josep Maria Pou

El Teatre Ateneu es converteix en aquest espectacle en un àgora en el que es vol fer partícip i còmplice d'aquesta història al públic assistent mitjançant un binomi brillant com és el format pel director Mario Gas i  l'actor Josep Maria Pou.

Alberto Iglesias explica que Pou agafa les paraules de Sòcrates i fa que sonin com si s'acabessin d'inventar donant una versemblança i una autenticitat a l'obra que emocionen a l'espectador.

A més, Iglesias indica que quan es va estrenar l'espectacle ara fa un any, l'actor tenia precisament la mateixa edat de Sòcrates quan va morir el que li atorga a Josep Maria Pou una major capacitat per entendre el seu personatge i, per tant, un valor afegit.

Després d'un any de rodatge per diferents escenaris, Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano arriba a Cerdanyola amb un segell de qualitat; el que li atorga el text, la direcció i els actors de l'espectacle. Segons Iglesias, la qualitat, però, ha de ser sinònim d'evolució i això significa que en tot aquest temps l'obra ha anat experimentant canvis i descobrint nous aspectes.

Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano s'interpretarà a partir de les 21h al Teatre Ateneu a un preu de 22 euros.

Dia Mundial del Teatre

L'espectacle forma part de la celebració a la ciutat del Dia Mundial del Teatre que conclourà el proper diumenge a les 12h als jardins de ca n'Ortadó amb l'acció col·lectiva Fem Teatre, escena ciutat en la que col·laboraran el Grup Artístic Teatral, Passi-ho bé Teatre, Cap aquí Teatre, Aula de Teatre, Així som i Vespres Literaris, entre d'altres. Aquesta acció col·lectiva es realitzarà amb entrada totalment lliure. 

La jornada internacional es realitza cada any des de 1961 amb diferents esdeveniments al voltant del món del teatre i un missatge anual que realitza una personalitat del món del teatre o la cultura. La primera va ser el francès Jean Cocteau i l'autor del missatge d'aquest 2016 és el rus Anatoli Vasiliev, però la nòmina d'autors, actors i personalitats culturals que han firmat aquest missatge al llarg dels anys inclou personalitats com les de Pablo Neruda, Laurence Olivier, Antonio Gala, Wole Soyinka, Richard Burton, Arthur Miller, Federico Mayor Zaragoza, John Malkovich, Eugene Ionesco, Dario Fo, Maurice Bejart o Luchino Visconti, entre molts altres.