Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Josep-Maria Ribelles renova el folk català amb 'Ondines ballen'
Josep-Maria Ribelles renova el folk català amb 'Ondines ballen'

Josep-Maria Ribelles renova el folk català amb 'Ondines ballen'

20 de desembre de 2011 a les 0:00

L'arpista cerdanyolenc Josep-Maria Ribelles publica el seu primer disc en solitari. 'Ondines ballen' és un disc de música instrumental que combina composicions pròpies amb adaptacions de temes tradicionals i compta amb la col.laboració de musics del prestigi de Carles Benavent, Kepa Junquera, Toni Xuclà –que també n'és el productor' o Carlos Beceiro, entre d'altres.

El primer disc en solitari de Josep-Maria Ribelles arriba després d'una llarga trajectòria musical participant a formacions com Mara Aranda i Solatge, redescobrint la música de la Corona d'Aragó, o amb col.laboracions anteriors amb L'Ham de Foc o Maria Lafitte, per dir alguns dels seus treballs. Ara arriba aquest CD amb un llarg treball al darrera ja que, de fet, el primer màster d'Ondines ballen es va gravar al 2006.

Ondines ballen és un CD de música instrumental, sense artificis, amb melodies noves i d'altres tradicionals catalanes però adaptades a la personalitat d'un arpista que destaca la dificultat d'adaptar un tema que tothom coneix i aconseguir que soni fresc i contemporani. Ribelles ha creat l'arpa neogòtica catalana, inspirada en retaules gòtics d'artistes medievals com Pere Serra i construïda pel luthier argentí Marcelo Morillo, amb la que ha gravat els temes d'Ondines ballen.

Ribelles indica que la seva música està influenciada per ritmes i gèneres musicals diversos que han de passar pel tamís personal per crear un llenguatge propi fonamentat en les arrels musicals pròpies del país. Així, el músic cerdanyolenc considera que la música folk catalana té tres influències amb massa pes en la música basca, l'otomana i grega i la música pancèltica. Ribelles remarca que s'ha de fer música del país amb altres influències, però no música grega, cèltica o basca.

De fet, Josep-Maria Ribelles no defuig els seus orígens musicals com a rocker i, en aquest sentit, es planteja ara un projecte de metal-folk. El músic destaca que ara hi ha una generació de joves crescuts amb la música folk, però la seva generació, la de les persones de 40 anys, van créixer amb el rock, passant al rock sinfònic per acabar en la música folk com un itinerari natural.

El disc compta amb col.laboracions de luxe com les de Kepa Junquera -el gran referent de la música tradicional basca-, Carles Benavent -un dels músics catalans amb més prestigi internacional,  de qui Ribelles considera que mereix tots els reconeixements, com la Creu de Sant Jordi-, Eduard Navarro -membre de Solatge i fundador de L'Ham de Foc-, Marc Egea -un dels grans especialistes del país en viola de roda-, Toni Xuclà -referent de la música pop-rock catalana- o Carlos Beceiro -fundador, entre d'altres, de La Musgaña-. Ribelles destaca la generositat de músics del més alt prestigi internacional i la tasca de Toni Xuclà com a productor ja que guia al músic, però amb prou llibertat perquè l'autor mantingui la personalitat de la seva creació artística.

A més, Ondines ballen és un disc dedicat a Alan Stivell, el músic bretó a qui considera un gran renovador de la música celta i un revolucionari de la música folk amb una alçada artística al nivell de mites com Ravi Shankar, The Beatles o Camarón.

Josep-Maria Ribelles és també conegut a Cerdanyola per les seves col.laboracions amb el cantautor local Ramon Sauló, a qui ha acompanyat en diversos concerts. L'arpista local destaca la qualitat de les composicions de Sauló i presumeix del seu cerdanyolisme amb un segell al disc on diu Fet a Cerdanyola del Vallès.

Galeria d'imatges