Josep Maria Riera torna a la novel·la negra per riure's de les religions
16 de desembre de 2011 a les 0:00L’escriptor i editor Josep Maria Riera acaba de publicar Joc de déus, una novel·la negra protagonitzada per la Pepita Sanchís, que ara s’ha canviat el nom, és directora d’una empresa encarregada de liquidar empreses i rep un misteriós encàrrec per crear una nova religió.
Joc de déus comença quan la Josefa S. Romeo, directora de Plans Estratègics de Reestructuració Total (PERT), empresa que es dedica a aplicar l’eutanàsia a altres empreses que han de tancar, rep l’encàrrec, i una bestreta d’un milió i mig d’euros, per crear una nova religió. Un encàrrec ple d’ombres que desperta la curiositat d’aquesta atea catòlica al voltant de la cinquantena, en altres temps més coneguda com la Pepita Sanchís, catedràtica a la UAB i dona sense gaires escrúpols.
L’autor ha volgut escriure una història "divertida i activa" per poder parlar de la influència de les religions en la societat, "unes religions concebudes com a pura especulació comercial". Per en Josep Maria Riera, que ha investigat sobre el tema, crear una nova religió "no difereix gaire de muntar un negoci, tal com demostraria el cas de la religió pastafari als Estats Units, quan un grup de darwinistes van muntar una religió per riure's dels creacionistes i van crear un déu spaguetti que no va tardar a tenir devots i sucoses donacions".
L’acció transcorre en gran part en un entorn geogràfic prou conegut per l’autor i habitual en altres novel·les protagonitzades per la Pepita Sanchís: Cerdanyola, el PTV i la UAB. Segons l’autor, les Universitats europees dels segles XVII i XVIII "es van inventar la corrupció, una corrupció passiva davant els avenços en la difusió de la informació que suposava la impremta". Una situació que sembla repetir-se amb la irrupció d’internet. Riera creu que la Universitat "es converteix en un reducte de cert saber i molts privilegis que alguns temen perdre, gairebé com una religió".
Josep Maria Riera sempre ha optat per un estil senzill i directe, per entretenir al lector i fer creïble el missatge subliminal que vol transmetre. La intenció es poder fer una crítica o riure’s de les universitats, els ajuntaments i les religions d’una manera en aparença intranscendent. Jóc de déus està editada per Editorial Montflorit i es pot trobar a les llibreries de la ciutat..