Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Josep Maria Romero reivindica el viatge com camí de coneixement
Josep Maria Romero reivindica el viatge com camí de coneixement Josep Maria Romero i Màrius Serra

Josep Maria Romero reivindica el viatge com camí de coneixement

31 de març de 2025 a les 9:52

La Constància Factoria Cultural ha convidat al viatger i escriptor Josep Maria Romero, acompanyat pel també escriptor i alquimista del llenguatge Màrius Serra, per presentar la seva novel·la El viatge que em va canviar la vida (Tushita edicions).

Josep Maria Romero és un viatger impenitent que ha recorregut Àsia des de fa més de 40 anys i que ha deixat testimoni de les seves experiències i coneixements acumulats en diversos llibres de cròniques. Ara ha escrit la novel·la El viatge que em va canviar la vida, basada en les seves vivències personals vehiculades a través de personatges de ficció. Un viatge per l’època hippy que Romero va iniciar el 1976, quan tenia 19 anys i amb un amic van decidir marxar cap a l’Índia, en aquella època la Meca de molts occidentals a la recerca d’espiritualitat i de molts joves que volien canviar el món.

Romero recorda que “en aquella època no existia ni la idea de control a les fronteres ni la idea d’haver reservar estància abans d’iniciar un viatge, perquè la idea era sortir al camí, deixar-se endur, compartir i passar-ho bé amb el grup d’amics disposats a canviar el món”.

Camí de l’Índia, Romero va fer parada a Kabul, una capital cosmopolita i plenament occidental en un Afganistan que no tenia res a veure amb la teocràcia extremista actual dels talibans. També va trobar una llibertat extraordinària a Katmandú, Nepal, lluny dels circuits turístics i capital del budisme tibetà, on arribaven occidentals imbuïts en les lectures de Els vagabunds del Dharma, de Jack Kerouack o els llibres d’Alexandra David-Néel o T. Lobsang Rampa.

Romero destaca “la innocència i ingenuïtat de molts d’aquells joves, el que propiciava l’aparició de molts farsants que treien profit de la religiositat, feien negoci amb l’artesania o acabaven abocant a la gent al consum de drogues sense gaire control ni coneixement amb l’excusa d’obrir ments”.

Josep Maria Romero creu que “a l’hora de viatjar a països llunyans, abans no hi havia el sentiment de perill que hi ha ara i degut a l’ús de les tecnologies que acaben fomentant l’aïllament, s’ha perdut un element tan bàsic a l’hora de viatjar com és establir contacte amb desconeguts que ens poden aportar informacions valuoses, perquè ara guanyen la por i la desconfiança”.

Màrius Serra creu que el públic lector de la generació de l’autor trobarà a la novel·la moltes coses que l’atraparà, ja que “miren a través dels ulls del protagonista, una mena de germà petit dels beatniks que va descobrint sobre la marxa un món mític que coneixia a través de lectures i de la música”.

El viatge que em va canviar la vida (Tushita edicions) està a la venda a Llibreria Èfora i disposa d’un codi QR per descarregar una llista de cançons a Spotify que són la banda sonora d’una època i d’una manera de viure la música convertida en paisatge.