Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Juani Nieto, Josep Maria Aranda i Antonio Ortega, Grans Artistes a la Biblioteca
Juani Nieto, Josep Maria Aranda i Antonio Ortega, Grans Artistes a la Biblioteca

Juani Nieto, Josep Maria Aranda i Antonio Ortega, Grans Artistes a la Biblioteca

15 de desembre de 2017 a les 11:13

El vidre tallat d’Antonio Ortega, les peces en punt de creu de Juani Nieto i les obres en fusta de Josep Maria Aranda conformen l’exposició Grans Artistes que es mostra a la sala d’exposicions de la Biblioteca des d’ahir i fins el 8 de gener.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola, Elvi Vila, posa en valor les obres d’art aplicat com les que es mostren a la sala d’exposicions i que “moltes vegades no són considerades art perquè no sovintegen als museus”. Vila remarca també que Nieto, Ortega i Aranda formen part del col·lectiu de gent gran del municipi, un sector de la població molt actiu que continua ensenyant a ,la resta de la ciutadania a “seguir lluitant per una Cerdanyola més justa i més fraternal”

La talla de vidre, ofici en via d'extinció

Antonio Ortega va començar a treballar en una fundició de ferro als 13 anys, però no el va agradar l’experiència, mentre quedava impressionat al veure unes figures amb gravats de Txecoslovàquia –el país on considera que es fan els millors treballs artístics amb aquest material- en una visita a un taller de vidre. Des d’aleshores practica un art que també és un ofici, el tallat i gravat de vidre, en via d’extinció pels alts costos que comporten aquests tipus de treballs artesanals.

Objectes de vidre de tot tipus bellament ornamentats amb gravats realitzats artesalment són precisament els que mostra a la sala de la Biblioteca ara, als seus 94 anys, al mateix temps que es projecta un vídeo on es mostra com realitza la talla d’una de les peces que es mostren a l’exposició.

Tota una vida dedicada a la fusta

Josep Maria Aranda ha dedicat tota la seva vida a la fusta, professionalment en l’empresa familiar aquí a Cerdanyola, però també vocacionalment i artísticament des de que va decidir ingressar a l’Escola Massana per cursar estudis de disseny d’interiors i va posar especial atenció en les especialitats de talla i ornamentació de la fusta, retaules i policromia, arriban a realitzat diferents exposicions sobre els seus prototips.

Arribada la jubilació, Aranda ha retrobat idees i creativitat per a petits objectes aplicant tècniques de reciclatge i aprofitament de residus, al temps que col·labora amb el Museu d’Art de Cerdanyola en la restauració i manteniment d’obres.

L’exposició de la Biblioteca mostra diferents objectes d’art aplicada que van des de quadres amb tècniques de retaule i policromia a làmpades amb base movible i taules totalment realitzades en fusta bellament ornamentades.

El Gernika, en punt de creu

Juani Nieto va començar a treballar com a costurera a la seva Lucena natal, a Còrdova, “a casa dels señoritos i al petit taller de casa” i va continuar fent de costurera a botigues de roba a mida quan es va traslladar a Barcelona al 1963. Ja vivint a Cerdanyola va muntar el seu propi taller treballant a demanda de fabricants i una acadèmia de moda.

Una vegada jubilada, del que havia estat la seva professió, va fer una afició que la va portar a practicar el punt de creu, tècnica artística de la qual ara és professora a un casal de gent gran de la ciutat i amb la que ha creat diferents peces que s’exposen en la mostra, treballant amb material divers. Les obres van des de taulells de jocs a quadres de paisatges passant per les figures d’un pessebre o la reproducció del Gernika de Picasso.

Galeria d'imatges