"Judith Astelarra: ""la conciliació és una qüestió de reorganització social"""
23 d'octubre de 2008 a les 0:00
La catedràtica i coordinadora del Seminari d'Estudis de la Dona de la UAB, Judith Astelarra, era ahir l'encarregada de tancar les Jornades per a la Conciliació i Nous Usos del Temps que organitzava l'Ajuntament de Cerdanyola. Ho feia parlant de la conciliació de la vida familiar i laboral.
La catedràtica de Sociologia i coordinadora del Seminari d’Estudis de la Dona de la UAB, Judith Astelarra, assegurava ahir a Cerdanyola que la conciliació entre la vida laboral i la vida familiar “és una qüestió de reorganització social”.
Astelarra va ser l’encarregada de tancar les Jornades per a la Conciliació i nous usos del temps que organitzava la regidoria de les Dones i Polítiques d’Igualtat a la Masia de Can Serraperera.
La conferenciant va introduir la xerrada parlant del sistema de gènere que regula la relació entre homes i dones i que és producte de la societat moderna. Aquest sistema és el que determina quines activitats i quines àrees socials són competència d’un sexe o d’un altre.
Aquest sistema, segons Astelarra, es troba en un moment de crisi i és àmplia i internacionalment qüestionat pels experts. Una veritable conciliació no és només un tema de voluntats sinó que és, segons la catedràtica de sociologia, un tema de reorganització social.
Un sistema que ha afavorit les desigualtats entre homes i dones
Judith Astelarra explicava ahir a Can Serraperera que la societat moderna ha especialitzat els àmbits socials on es desenvolupen les activitats sorgint els àmbits públics, amb un valor econòmic, social i de prestigi, i l’àmbit privat, vinculat a la família. Tradicionalment, s’ha atribuït l’àmbit públic als homes i l’àmbit privat a les dones. Segons Astelarra, aquest sistema de gènere sempre ha afavorit als homes i ha generat fortes desigualtats.
L’àmbit públic sempre ha adquirit un valor de prestigi però també un valor econòmic mentre que l’àmbit privat sempre s’ha menyspreat. La tasca que realitzen les mestresses de casa no només no té un valor econòmic sinó que, a més, no ha estat ni considerat com a una feina. Segons un estudi realitzat per professors d’ESADE, encarregat per l’Institut Català de la Dona, si es valoressin econòmicamentles les tasques de la llar, el Producte Interior Brut de Catalunya augmentaria un 66 percent . Això significa, segons Judith Astelarra, que “aquestes dones han estat subsidiant a la vida social”.
Judith Astelarra parlava ahir d’un triangle de la societat moderna integrat per l’Estat, el mercat i la família; un triangle en el que els seus tres principals actors interactuen, tot i que sempre s’ha considerat l’àmbit públic com la societat i la seu de les relacions econòmiques, polítiques i socials.
La catedràtica de Sociologia considera imprescindible un canvi estructural en el que es fomentin les polítiques de gènere, es redefineixi la cohesió social des d’una perspectiva de les relacions de gèneres i s’arribi a un nou pacte social entre homes i dones. Judith Astelarra creu que en aquest canvi l’administració local, la més propera al ciutadà, ha de jugar un paper molt important i fonamental.
Les Jornades de Conciliació i nous usos del temps han comptat amb tres ponències en les que s’han donat a conèixer propostes innovadores encaminades cap a una nova estructura social amb igualtat de gènere i conciliació familiar.