Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Kai Gleusteen: “la passió de la música de cambra és quasi la més important per a...
Kai Gleusteen: “la passió de la música de cambra és quasi la més important per als músics”

Kai Gleusteen: “la passió de la música de cambra és quasi la més important per als músics”

19 d'octubre de 2022 a les 15:22

El director i concertino canadenc tornarà a portar la batuta del Concert de Tardor de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) que oferirà aquest 23 d’octubre un repertori amb dues peces úniques i molt diferents: l’únic Divertiment per a Trio de Cordes que va composar Mozart i un dels tres únics quartets de corda del virtuós pianista Robert Schumann.

El director i concertino canadenc Kai Gleusteen tornarà a portar la batuta del Concert de Tardor de l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) que oferirà aquest 23 d’octubre un repertori amb dues peces úniques i molt diferents: l’únic Divertiment per a Trio de Cordes que va composar Mozart i un dels tres únics quartets de corda del virtuós pianista Robert Schumann.

El concert s’obrirà amb el Divertiment per a trio de corda, K. 563 ­-del que s’anuncien extractes però que realment l’OCC interpretarà al complet-, una obra mestra de Wolfgang Amadeus Mozart que suposa una rara avis, ja que si bé són habituals les seves composicions per a quartet, aquest K.563 és l’únic trio a corda. Kai Gleusteen explica que es desconeix perquè Mozart va fer aquest Divertiment per a trio en una obra que és, a més, tardana en la seva trajectòria

Kai Gleusteen destaca que d’aquesta peça els seus moviments d’alegria, de virtuosisme i considera “ increïble el que pot fer Mozart amb aquests tres instruments, el fraseig, l’intercanvi de veus, els colors... és l’obra d’un geni”. El director i concertino de l’OCC subratlla que és un trio “que es toca poc i fa goig compartir-lo amb el públic de Cerdanyola”.

El compositor austríac va escriure el Divertiment per a trio de corda, K. 563 al 1788, l'any en què va completar les seves tres últimes simfonies , així com el Concert “de la coronació”.

La segona peça del Concert de Tardor de l’OCC serà el Quartet de cordes núm. 2 de l’alemany Robert Schumann, un dels més grans exponents del Romanticisme, que també es toca poc perquè el músic alemany és especialment conegut per les seves composicions per a piano. Gleusteen explica que aquest Quartet, una de les tres peces que integren la seva Opus 41 dedicada al seu amic Felix Mendelssohn, és una composició de 1842 en una bona època de la vida de Schumann. El director de l’OCC explica que això va afavorir que l’alemany composés amb tota la bellesa de què era capaç tot la incomoditat de fer-ho amb corda quan el seu gran instrument era el piano.

Per a Gleusteen, la interpretació del Quartet de cordes núm. 2 és una aventura ja que “no és música evident, sembla que és molt densa, però és molt lleugera, que és molt romàntica, però és molt sensible”

          

El Concert de Tardor del 2022 augmentarà el repertori d’autors que al llarg dels anys ha interpretat l’Orquestra de Cambra a la seva ciutat, fet que fa comentar al seu director que admira “la paciència i curiositat del públic de Cerdanyola”.  En aquest cas, Gleusteen es pregunta si mariden bé les dues peces que s’oferiran el dia 23 a l’Ateneu i es respon: “perquè no compartir a la mateixa paret un Monet i un Rembrandt?”

El director de l’OCC explica que la passió de la música de cambra és realment quasi la més important per a un músic ja que permet a cada músic tenir la seva part individual en una mateixa peça.

El concert serà diumenge a les 19 hores al Teatre Ateneu i les entrades ja són a la venda amb un preu d’11 euros, un preu que Gleusteen subratlla com especialment assequible en aquest tipus de concerts en qualsevol altre escenari. Les entrades ja son a la venda en aquest enllaç: cliqueu.