Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L’Agrupació Musical celebra els 25 anys d’existència amb una programació de conc...
L’Agrupació Musical celebra els 25 anys d’existència amb una programació de concerts força especials

L’Agrupació Musical celebra els 25 anys d’existència amb una programació de concerts força especials

19 de març de 2024 a les 12:23

L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) celebra aquest 2024 els seus 25 anys d’existència amb una programació de concerts força especials que inclouran, per exemple, la primera representació d’una òpera a la ciutat.

L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès es va constituir com a entitat el 5 de febrer de 1999 amb l’objectiu d’omplir i ampliar l’espai musical de la nostra ciutat i amb la finalitat d’interpretar, gaudir i promocionar la música. El 23 d’abril de 1999, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, va presentar al Teatre Ateneu la seva primera formació musical, la Banda, i l’any 2004 es va crear la Coral, amb presentació al Palau de la Música de Barcelona. Banda i Coral sempre han estat presents en la cultura musical de Cerdanyola amb diverses activitats organitzades per l’Ajuntament o produïdes i organitzades per la mateixa entitat, amb un cita consolidada i esperada al calendari com és el Concert al Castell.

El president de l’Agrupació Musical, Arnau Pallarés, diu que afronten la nova temporada amb molta il·lusió, molt contents de complir 25 anys en plena forma, tant la Banda com la Coral, i disposats a oferir un programa de concerts força especials. El concert de celebració dels 25 anys es farà el 5 de maig, dins el Roser de Maig, a una de les pistes cobertes del CEM Can Xarau. La Banda i la Coral estaran acompanyades per la Banda Municipal de Mataró i la Banda de Wutöschingen (Alemanya), dirigida pel cerdanyolenc Josep Mas, i interpretaran el poems simfònic Aeneis, L’Eneida

Aeneis és una peça que va composar Alvaro Lafuente per celebrar els 20 anys de l’Agrupació inspirada en els versos de Virgili i amb parts corals cantades en llatí clàssic. Tant el director de la Banda, Raül Lacilla, com el director de la Coral, Manel Cubeles, coincideixen a destacar que és una de les obres més difícils que han hagut d’encarar, “amb moltes parts de lluïment instrumental i cantada en un llatí culte”.

Les següents grans cites de l’Agrupació al 2024 seran el 28 de juny amb el Concert del Castell i un format que encara no s’ha desvelat; el 7 de juliol la Banda participarà al Festival de Bandes de Catalunya que organitza Federació Catalana de Societats Musicals a l’Auditori de Barcelona; i el 27 d’octubre s’aprofitarà el Concert de Tardor per retre homenatge a Gustav Holst en el 150è aniversari del seu naixement.

El 30 de novembre es celebrarà Santa Cecília amb l’òpera Orfeo ed Euridice, de Christoph Willibald Gluck, juntament amb els cors de Castelldefels i Ullastrell, en la que serà la primera òpera completa que es podrà gaudir al Teatre Ateneu. Finalment, en el mateix escenari, tancaran l’any el 21 de desembre amb el tradicional Concert de Nadal amb valsos i polques vieneses i la suite d’El Trencanous, de Tchaikovsky.

El director de la Banda de l’Agrupació, Raül Lacilla, que considera la seva estada al capdavant de la Banda com una experiència de creixement personal, assegura que una vegada superada la difícil etapa de la pandèmia, la Banda viu un gran moment de rejoveniment i renovació, amb gran afluència de nous músics provinents dels conservatoris de Sant Cugat i Sabadell i de l’Escola Municipal de Música Aulos, sempre amb l’objectiu de viure cada concert com una aventura.

On no existeix aquesta renovació constant és a la Coral de l’Agrupació, fet que el seu director, Manel Cubeles, atribueix a la manca d’una coral infantil o juvenil on crear planter, ja que “és fàcil perdre l’hàbit de cantar i difícil tornar a recuperar-lo”. Per això, l’Agrupació s’ha marcat l’objectiu de treballar enguany en la creació d’una coral infantil i una coral juvenil.

Totes les activitats programades dins el 25è aniversari de l’Agrupació Musical lluiran una il·lustració, creada per la Laura Morte, en la qual músics, instruments  i cantaires s’entrellacen acollits per la C gegant de Salvador Mañosa que identifica a la ciutat.