L’Ajuntament es conjura contra el canvi climàtic
29 de novembre de 2024 a les 9:04El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat amb àmplia majoria dos plans destinats a lluitar contra el canvi climàtic i apostar per una transició energètica que suposi la reducció de combustibles fòssils, la reducció de CO2 i la potenciació de les energies renovables i l’eficiència energètica.
Cerdanyola compta des d’aquest mes de novembre amb el Pla de Transició Energètica i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, documents vinculats amb el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima que es van aprovar amb el suport de tots els grups, tret de Vox, que va votar en contra. El regidor de Transició Energètica, Antonio Otero, insistia en que es tracta de documents estratègics que busquen complir els objectius per assolir al 2050 la neutralitat d’emissions de CO2, raó per la qual cal reduir les emissions d’un dels principals gasos que provoquen l’efecte hivernacle i l’augment de temperatures. Otero ressalta la necessitat de reduir el consum energètic i potenciar les energies renovables amb un Pla de Transició Energètica que compta amb més de 60 mesures per aplicar.
El regidor d’ERC Albert Turon recorda que Cerdanyola va ser pionera en adherir-se a documents que apostaven per la sostenibilitat a inicis de segle i manifesta que les mesures d’aquells documents continuen sent vigents però “el PSC oblida un vegada i una altra passar de les paraules als fets”. Turon creu que el govern no té credibilitat en aquesta matèria i posa exemples com l’eliminació de bonificacions fiscals per a la instal·lació d’energies renovables, no comptar amb una Pla de Mobilitat o, coincidint amb la crítica d'Ivan González, de Guanyem Cerdanyola, apostar per un model de gestió de residus que no recull mesures com la recollida porta a porta, cosa a la que replicava Otero que el model plantejat és obert i pensat per evolucionar, però que el porta a porta hi ha barris on no és viable.
Turon coincidia en una altra crítica amb el regidor d’ECP, Pedro Arco, destacant que el pla pot ser imprescindible tot i que arribi tard però requereixen d’inversions perquè sense un compromís efectiu d’inversions serà només un document de voluntats.
El debat seguia un curs similar amb l’aprovació del Pla Local d’Acció Climàtica. El regidor de Medi Ambient i Transició Energètica explica que un augment de temperatura de dos a tres graus a la Cerdanyola de final de segle suposaria un escenari de risc moderat més que previsible ja que les opcions més optimistes estan “superades” per la realitat. Otero manifesta que els fenòmens meteorològics extrems preocupen especialment perquè, per exemple, les precipitacions anuals mitjanes poden ser iguals a les d’anys anteriors però concentrades en poc temps. Així, el regidor explica que la valoració de riscos en base a perill climàtic, l’exposició de població i ciutat, la resiliència i això provoca accions a dur a terme en qüestions com la climatització d’edificis, la prevenció d’incendis, la recuperació d’espais agraris urbans o fluvials, l’ús racional de l’aigua o la implantació d’energia renovables.
Des d’ECP, Pedro Arco insistia en què “perquè el pla comenci a prendre vida cal dotar-lo pressupostàriament” i ho exemplificava: “el nen si no menja no camina”, al temps que manifestava la incoherència del govern al plantejar aquest pla i al mateix temps donar suport a la urbanització del Centre Direccional.
El regidor d’ERC Albert Turon tornava a criticar la “inacció” del govern en aquesta matèria quan vivim una situació ambiental on la conseqüència és “la catàstrofe”.