Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L’alcalde afirma que el projecte de l’hospital Ernest Lluch es va desbloquejar p...
L’alcalde afirma que el projecte de l’hospital Ernest Lluch es va desbloquejar pel canvi d’alcaldia a Montcada i Reixac Simulació de l'hospital al primer projecte presentat

L’alcalde afirma que el projecte de l’hospital Ernest Lluch es va desbloquejar pel canvi d’alcaldia a Montcada i Reixac

28 de febrer de 2025 a les 12:44

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, assegura que l’Ajuntament de Montcada es va negar en el passat mandat a donar llum verda al projecte de l’hospital Ernest Lluch perquè es negava a assumir la gestió d’un nou barri. El canvi de govern assolit amb les eleccions de 2023, apunta Cordón, ha desbloquejat aquesta situació i l’hospital “està més a prop que mai”.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordónal finalitzar l’Audiència Ciutadana del Ple Municipal de Febrer en què es va tractar del projecte de l’hospital, ha apuntat que sempre ha tractat aquest tema amb prudència “per no alimentar la sensació de frustració que aquest tema ha tingut, i amb raó”, però assegura que “mai hem estat tant a prop de que sigui una realitat” com ara. Cordón indica que “no és de rebut” que algú vulgui desvirtuar un projecte fruit del consens de municipis i administracions i que “és imprescindible” per garantir una atenció sanitària de qualitat a la comarca.

Cordón destacava que hi ha “alguna persona que està difamant i mentint sobre el projecte i sobre molts de nosaltres” i va voler “deixar algunes coses clares” a la ciutadania, tot assegurant que l’Ajuntament de Montcada i Reixac, en el mandat 2019-23, es va negar a tirar endavant el projecte de l’hospital “perquè es negava a assumir la gestió d’un nou barri”. Cordón apunta que “és així de senzill i es legítim”, però emfatitza que aquesta situació s'ha desbloquejat i l'hospital "es construirà" en una situació estratègica de connexió entre tres municipis. 

Carlos Cordón indica que, per superar aquesta negativa de l’Ajuntament de Montcada i Reixac en el passat mandat, des de Cerdanyola es va posar damunt la taula l'opció de fer arribar els serveis públics municipals a Montcada i també estudiar una modificació del terme municipal i que els terrenys en conflicte passessin a ser part de Cerdanyola, decisions, assegura Cordón, “que mai van ser descartades ni preses per l'ajuntament de Montcada.

L’alcalde de Cerdanyola indica que des de Montcada hi havia un segon motiu de discrepància per la preocupació que “algú pogués interpretar que la ciutadania de Montcada perdria el seu dret a assistir a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona com a hospital de referència”, com passa actualment. Cordón indica que “saben perfectament que no és així”.

Cordón apunta que “ens un molt mal favor si permetem que algú intenti enredar la ciutadania en aquest tema tan sensible” i insisteix que s’ha de treballar “perquè sigui el millor hospital possible i sobretot  hem de lluitar perquè arribi”. L’alcalde emfatitza que l’actuació global “no es tracta d'una operació urbanística promoguda pel gran capital”, sinó d'un projecte impulsat des de l'administració pública que contempla la construcció d'habitatge, la transformació de la carretera N150 i la creació de nous espais verds, “millorant i transformant totalment l'espai actual que tots i totes sabeu com està”. Per a Cordón es tracta de promoure un “desenvolupament urbà equilibrat i sostenible, transformant àrees actualment infrautilitzades en nous serveis públics i espais habitables”.

En relació als terminis del projecte, l’alcalde espera que la tramitació administrativa d’aquest planejament urbanístic estigui finalitzat aquest any i que l’AMB pugui fer la cessió de terrenys perquè la Generalitat assumeixi la licitació del projecte i de les obres de l’hospital. Cordón indica que la Generalitat manté el seu compromís i que el pressupost arribarà quan s’hagi de fer aquesta licitació d’obres.

Audiència Ciutadana

Prèviament a aquestes declaracions de l’alcalde, al temps d’audiència ciutadana havien intervingut Montse Garcia i Ignacio Laguna, representants de la Comissió en defensa de la Sanitat Pública, que van reclamar la creació d’un grup de treball, amb participació municipal, institucions sanitàries i representació dels usuaris, per fer seguiment del projecte de l’hospital. El col·lectiu ciutadà es queixa de falta d’informació sobre la cartera de serveis o els detalls del projecte i mostra preocupació sobre la relació que hi haurà entre el nou hospital i l’atenció primària per poder garantir la qualitat assistencial i millorar les llistes d’espera -que destaquen que superen la mitjana de Catalunya- i també per la composició i funcionament del Consell de Govern de l’hospital ja que “no volem que sigui una sucursal del Parc Taulí”.

L’alcalde de Cerdanyola, que es va oferir a mantenir contacte permanent amb la comissió, va respondre que el CatSalut està treballant en la cartera de serveis i que encara no s’ha explicat el detall als Ajuntaments , però va aclarir que “més del 80% de l’atenció que es rep actualment” al l’hospital del Parc Taulí es podrà rebre a l’Ernest Lluch.

Des d’ERC, Íñigo Enterria va demanar la reunió del Consell Municipal de Promoció de la Salut on, indica, es podria crear un grup de treball complementari que fes aquest seguiment.