Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • 'L’altra ciutat'. Recordant el campament gitano dels 80 a la llera dels rius Sec...
'L’altra ciutat'. Recordant el campament gitano dels 80 a la llera dels rius Sec i Ripoll

'L’altra ciutat'. Recordant el campament gitano dels 80 a la llera dels rius Sec i Ripoll

30 de gener de 2024 a les 13:10

El fotògraf Vicenç Semper, membre de l’Agrupació Fotocine Cerdanyola-Ripollet, exposa durant 15 dies la mostra 'L’altra ciutat' al vestíbul de l’Ateneu.

Audios

Entrevista completa Vicenç Semper (31-01-2024).mp3

L’altra ciutat és el títol de l’exposició que aquests dies es pot visitar al vestíbul de l’Ateneu. Es tracta d’una col·lecció d’imatges en blanc i negre realitzades per Vicenç Semper, membre de l’Agrupació Fotocine Cerdanyola-Ripollet. A través d’aquestes fotografies es pot descobrir com es vivia a l’assentament il·legal que durant els anys 80 es va instal·lar a la llera dels rius Sec i Ripoll, als municipis de Cerdanyola, Ripollet i Montcada i Reixac. 

En alguns moments hi van arribar a viure al campament fins a 900 persones, recorda Vicenç Semper, que va visitar i fotografiar el poblat dues vegades durant l’any 1982. Eren majoritàriament gitanos portuguesos i vivien en barraques de fusta famílies senceres, adults i infants. 

Les condicions de vida eren molt dures en aquest campament. No hi havia llum, només disposaven d’una font d’aigua, el riu portava aigües fecals el que feia que l’olor fos insuportable i estava ple de rates. La majoria de les famílies es dedicaven a la compra-venda de ferralla, eren firaires o demanaven almoina. Era una vida molt difícil.

Vicenç Semper explica que, en les dues seves visites al campament, va intentar fer retrats íntims, dignes i respectuosos. I part d’aquests retrats són els que es poden veure en aquesta petita mostra a l’Ateneu. 

Semper explica que aquestes fotografies formen part d’una col·lecció més àmplia que es podrà veure al mes de novembre d’aquest any a Ripollet. A més de les fotografies, també ha preparat un vídeo en el que es podrà veure l’abans i el després de l’espai on es va ubicar el poblat.

El campament de barraques als rius Sec i Ripoll es va desmantellar als anys 90, poc abans de la celebració de les Olimpíades de Barcelona. Les imatges que el recorden es podran veure durant 15 dies al vestíbul de l’Ateneu.