Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L’AMB aposta per millorar la convivència entre ciutadania i gossos als parcs met...
L’AMB aposta per millorar la convivència entre ciutadania i gossos als parcs metropolitans

L’AMB aposta per millorar la convivència entre ciutadania i gossos als parcs metropolitans

19 d'octubre de 2023 a les 9:27

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat a Cerdanyola el Pla per a la sensibilització i convivència de gossos a la xarxa de parcs metropolitans.

A la jornada, realitzada al Parc del Turonet i adreçada a tècnics i regidors dels ajuntaments que formen part de l’AMB, s’ha explicat l’encaix entre la tinença responsable de gossos i la convivència amb la resta dels usos als parcs metropolitans, així com els aspectes que es tenen en compte en el disseny de les àrees d’esbarjo per a gossos i les activitats educatives que s’ofereixen a les escoles i a les famílies. 

El regidor de Benestar Animal i Medi Ambient de l’Ajuntament de Cerdanyola, Antonio Otero, explica que en els darrers anys s’ha incrementat el nombre de gossos en les famílies i que aquesta realitat fa que s’hagin de trobar les millor fórmules per garantir una bona convivència als parcs.

L’ens metropolità aposta per la convivència entre el passeig de gossos als parcs metropolitans i la resta d’usos i activitats que s’hi porten a terme. Per aquest motiu, en els darrers anys s’han construït noves àrees de gossos i se n’han ampliat algunes d’existents. Així mateix, s’ha elaborat una gran proposta educativa i participativa que s’ofereix als centres educatius i a les famílies, segons remarca la cap del servei de parc de l’AMB, Dina Alsawi.

Actualment, la xarxa de parcs metropolitans ja disposa de 29 àrees per a gossos. Tenen una superfície mitjana de 500 m2, tot i que si la mida del parc ho permet poden arribar a tenir uns 3.000 m2. Són espais amb tancaments alts per evitar que els gossos saltin i s’escapin. Disposen de punts d'accés definits, mobiliari, font amb doble sortida per als animals i arbrat per garantir zones d’ombra. També n’hi ha que ofereixen una divisió interna per separar gossos de races grans de gossos de races petites.

Darrerament, s’ha ampliat l’àrea de gossos existent al parc de la Muntanyeta, de Sant Boi de Llobregat, i es preveu construir-ne tres més durant el 2024 en diferents parcs metropolitans.

Les àrees per a gossos i els parcs en general donen servei a la gran quantitat de persones que cada vegada més tenen un gos a casa. Simultàniament, aquestes persones també ajuden a socialitzar i dinamitzar l’espai públic, sobretot a primera i última hora del dia, que és quan acostumen a treure el gos a passejar. 

A més, el disseny d’aquestes instal·lacions s’adapta a les necessitats dels usuaris que les freqüenten, ja que aporten coneixement de primera mà sobre les necessitats i els requeriments d’aquests espais.

Sensibilització i pedagogia

La sensibilització i pedagogia per millorar la convivència entre els diferents usos als parcs és un dels pilars fonamentals en què  treballa l’AMB. En aquest sentit, l’organisme metropolità ofereix diferents activitats educatives i participatives per a centres educatius, entitats i famílies, a través tant de projectes participatius d’aprenentatge servei (APS) com de les 46 Jugatecambientals (com la del Parc del Turonet) que actualment estan en funcionament.

Aquesta tardor l’AMB té previst oferir conjuntament amb els ajuntaments metropolitans una sèrie de tallers participatius per als usuaris amb gos per promoure la tinença responsable.

Segons dades del Col·legi de Veterinaris de Catalunya, en els darrers 20 anys la tinença de gossos a Catalunya s’ha multiplicat per vuit. A Catalunya hi ha un gos per cada sis habitants, mentre que a la ciutat de Barcelona, una de cada quatre famílies té gos. Aquest notable increment suposa un repte per a les administracions públiques.